Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Már háromévesen levelet írtak a nagy mesemondók

2015. május 18. 18:35 MTI

A Grimm-fivérek több ezer levele és dokumentuma vált elérhetővé bárki számára az interneten. Az iratok között megtalálható többek között a négyéves Jacob és a hároméves Wilhelm apjuknak, Philipp Wilhelm Grimmnek 1789-ben írt születésnapi köszöntője, de alkotmányjogi értekezés is helyet kapott az archívumban.

<

A Kasseli Egyetem hétfői közlése szerint a Grimm család hagyatékából 37 ezer írásos anyagot digitalizáltak a marburgi Hesseni Városi Archívum közreműködésével. Az archívum a negyvenes évek végén kapta meg Wilhelm Grimm (1786-1859) dédunokájától, Marco Plocktól az 1698 és 1949 közötti időkből származó iratokat.

A digitalizált iratok között megtalálhatóak Wilhelm Grimm egyik fia, Herman Grimm (1828-1901) berlini művészet- és irodalomtörténész tudományos és magániratai, Jacob és Wilhelm Grimm írásai, köztük például a négyéves Jacob és a hároméves Wilhelm által apjuknak, Philipp Wilhelm Grimmnek 1789-ben írt születésnapi levele. Olvasható Jacob Grimm (1785-1863) levele, amelyben az alkotmányok jelentőségéről formált véleményét fejti ki 1837-ben, valamint Wilhelm Grimmnek szintén 1837-ben fogalmazott írása, amellyel a göttingeni heteknek a hannoveri királyság elleni tiltakozásában való részvételét indokolja.

A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket. Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német nyelv nagyszótára (Deutsches Wörterbuch) és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már háromévesen levelet írtak a nagy mesemondók

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra