Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diktátorok gyermekei

2015. március 18. 16:09

A 19-20. századi diktátorok élete ma már szinte nyitott könyv: tudjuk, hogy mit ettek, hogy mivel utaztak, kik voltak a feleségeik, kinek szurkoltak, de még a furcsábbnál furcsább hobbijaikkal is tökéletesen tisztában vagyunk. De vajon milyenek voltak gyermekeik? Tényleg összeszűrte a levet II. Napóleon Ferenc József későbbi császár anyjával a Bourbon-restaurációt követően? Miért hallgatott évtizedekig Hitler „eltitkolt gyermeke”? Miért disszidált a Szovjetunióból Sztálin lánya? Hogyan lázadoztak apjuk ellen a Ceausescu-gyerekek? Mekkora volt a hatalma Szaddam Husszein fiainak?

<

Napóleon utóda, a Sasfiók

Napóleon Francois Joseph Charlest már 1811-es világra jövetelének pillanatában megillette az apja által kreált „Róma királya és Franciaország császári hercege” cím, háromévesen pedig Párma hercege lett. A császárság még ebben az évben összeomlott, s bár apja az ő javára mondott le a hatalomról, a trónra két évtized után ismét a bosszút lihegő Bourbon-dinasztia került, s a kivégzett XVI. Lajos öccsét koronázták királlyá XVIII. Lajos néven.

Napóleonnak 1815-ben száz napra sikerült visszatérnie, de a waterlooi csatában végső vereséget szenvedett. A császár újfent fia javára mondott le, akit a képviselőház uralkodónak ismert el, de az európai nagyhatalmak bevonulása két hét után véget vetett a négyéves fiú regnálásának. A kis Napóleon Bécsbe került, gyakorlatilag fogságba, ahol a Habsburg család, még saját édesanyja, Mária Lujza osztrák hercegnő is hűvösen kezelte. 1818-ban megfosztották addigi címeitől, s Reichstadt hercege lett, a politikától azonban távol tartották.

Bécsben szoros barátságot kötött a nálánál hat évvel idősebb Zsófia főhercegnővel, Ferenc Károly főherceg bajor feleségével, aki szintén kívülállónak érezte magát az udvarban. A két fiatal Bad Ischlben is gyakran találkozott, ahol II. Napóleont tüdőbetegsége, Zsófiát gyermektelensége miatt kezelték. Gyakran jelentek meg együtt bálokon és koncerteken, így - talán nem is alaptalanul - az a hír járta, hogy kettejük között nem csak barátság van. A pletyka szerint a Sasfiók volt Zsófia első két fiának, a későbbi Ferenc József császárnak és Miksa főhercegnek, a balsorsú mexikói császárnak az apja.

II. Napóleon alig 21 évesen, 1832. július 22-én tuberkulózisban halt meg Bécsben. A mai napig sokan úgy vélik, hogy az udvar elősegítette az egyébként is beteges herceg korai halálát, mert tivornyázó, a gyertyát két végéről égető életmódra „tanították”. Megint mások úgy vélik, hogy Metternich kancellár mérgeztette meg ólommal vagy arzénnal. A tragikus sorsú reichstadti hercegről Edmond Rostand írt drámát, ennek címéből ered a Sasfiók név.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Diktátorok gyermekei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra