Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

"A Habsburg Birodalomban a hazáért harcoló magyar katonák is hősök"

2015. március 12. 17:04

Hadik András huszártábornok, császári tábornagy halálának 225. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Budapesten, a Budai Várnegyedben található Hadik-szobornál - közölte az MTI-vel az eseményt szervező Nemzeti Örökség Intézete. 

<

Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az eseményen arról beszélt, hogy a nemzetnek kötelessége emlékeznie mindazokra a katonákra, akik a hazáért küzdöttek, még akkor is, ha ezt idegen uralkodók szolgálatában tették. "Méltatlan dolog őket kitenni a nemzeti emlékezetből, vagy bármely téves nézet vagy ideológia miatt őket rosszul megítélni. A Habsburg Birodalomban a hazáért harcoló magyar katonák is hősök" - idézi a közlemény Töll Lászlót.

Hadik András (1710-1790) életútjának legfontosabb állomásairól Farkas Gyöngyi főtanácsos, a Hadtörténelmi Levéltár főlevéltárosa beszélt az eseményen. A kisnemesi családba született Hadik András 1732-ban kezdte meg katonai szolgálatát egy magyarokból szervezett huszárezredben, ahol gyorsan haladt előre a ranglétrán, 1747-ben már tábornok volt. Leghíresebb haditette, a mélyen az ellenséges vonalak mögött fekvő porosz főváros, Berlin megsarcolása volt 1757-ben, a hétéves háború (1756-1763) alatt.

Hadik mintegy 4 ezer katonával, éjszaka menetelve érte el Berlint, amelyet elfoglalva hatalmas váltságdíjjal térhetett haza. Haditettével kiérdemelte a Mária Terézia-rend nagykeresztjét, a háború befejezése után pedig grófi címet és jelentős birtokokat kapott. Az erdélyi kormányszék vezetőjeként ő indítványozta először Magyarországon a jobbágyság felszámolását. Később az Udvari Haditanács elnöke lett, és a Habsburg Birodalom legkiválóbb hadvezéreként tartották számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

"A Habsburg Birodalomban a hazáért harcoló magyar katonák is hősök"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra