Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy Sándor-kori kincseket rejtett egy izraeli barlang

2015. március 10. 14:00

Több mint kétezer éves, Nagy Sándor korabeli érmékre és egyéb leletekre bukkantak barlangászok egy izraeli barlangban - jelentette tegnap az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

<

Az IAA szerint a helyiek elővigyázatosságból rejthették el a kincseket 2300 évvel ezelőtt egy politikailag viharos időszakban. Csakhogy a jelek szerint nem ők voltak az elsők: a barlangot átvizsgáló régészek további leleteket találtak, amelyek közül néhány 6000 éves volt. A kőrézkori emlékek mellett kora bronzkori és a bibliai időkből származó leletek is előkerültek, köztük agyagedények.

A hatóság által a felfedezésről kiadott közlemény szerint az ókori kincseket az Izraeli Barlangász Klub három tagja találta meg két hete Izrael északi részén. A leleteket először felfedező 21 éves Hen Zakai két, Nagy Sándor idején vert ezüstérmére bukkant ezüstgyűrűk, karkötők és fülbevalók társaságában egy ismeretlen járatban.

"A kincseket feltehetően helyiek rejtették el a barlangban, ők a Nagy Sándor halála nyomán a makedón uralkodó hívei között kibontakozó diadokhoszok háborúja elől menekültek el. Minden bizonnyal azért tettek így, hogy egy nyugodtabb időben eljöjjenek értük, de ma már tudjuk, hogy bárki is volt, soha nem jött vissza a kincsekért" - olvasható a közleményben. Az IAA egyelőre titokban tartja a felfedezés pontos helyét, nemcsak azért, hogy megóvja a régészeti leleteket a fosztogatóktól, hanem mert a barlang igen veszélyes a mégoly tapasztalt barlangászok számára is.

Izraelben öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki vét a régiségvédelmi törvény ellen, amely kimondja, hogy az összes megtalált lelet az államé és jelenteni kell a hatóságoknak, nem lehet elmozdítani, így eladni vagy elcserélni sem. "A megtalálók megértették a régészeti felfedezés fontosságát és példás polgári viselkedésről tettek tanúbizonyságot, amikor azonnal az IAA tudomására hozták eme impresszív leletegyüttest" - nyilatkozta a hatóság munkatársa, Amir Ganor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nagy Sándor-kori kincseket rejtett egy izraeli barlang

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra