Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így pusztítja el az Iszlám Állam Irak ókori leleteit

2015. február 27. 09:47 MTI

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet feltett csütörtökön az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál.

<

Az ötperces felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, amely az időszámításunk előtti 9. századból származik. A csütörtökön közölt videót az IÁ médiarészlegének logójával a szervezet Twitter-fiókjára tették fel, és szakértők szerint hiteles felvételről van szó.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) vezetője csütörtökön azt mondta, "sokkolták" a dzsihadisták által közzétett képsorok, és felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében. Bokova hozzátette, a rongálás az iraki és szíriai konfliktuszónákban található kulturális tárgyak védelmére kidolgozott BT-határozatba ütközik. Stephane Dujarric, az ENSZ egyik szóvivője a moszuli múzeumban végzett pusztítást "büntetőjogba ütközőnek és elítélendőnek" találta, és úgy vélte, ezzel az embereket a múltjuktól fosztják meg.

Az IÁ korábban már több vallási szentélyt - köztük muzulmánt is - tönkretett, mert eretnekségnek tekinti ezeket. A szélsőségesek ezenkívül feltehetőleg feketepiacon eladtak több ókori leletet, mert szükségük volt a pénzre. Moszult és a környező Ninive tartományt tavaly júniusban foglalta el az IÁ. A térségben mintegy 1800 archeológiai helyszín található, köztük négy ősi város - Ninive, Kalhu, Dúr-Sarukkín és Asúr - maradványai is. Ezek a települések egykor az asszír birodalom fővárosainak számítottak.

A szélsőségesek célja, hogy teljesen "megtisztítsák" a környéket a nem-iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, sőt az általuk a bálványimádat kifejeződésének minősített muzulmán emlékeket sem kímélik. Januárban a dzsihadisták Moszul központi könyvtárát fosztották ki, és az iszlám eredetű szövegeken kívül az összes kötetet - mintegy kétezer könyvet - megsemmisítették. Néhány nappal később az IÁ tagjai betörtek a moszuli egyetem könyvtárába, és a diákok szeme láttára tűzre vetettek több száz tudományos és kulturális művet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így pusztítja el az Iszlám Állam Irak ókori leleteit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra