Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fantasztikus 1. világháborús időkapszulát találtak egy iskolában

2015. február 2. 08:43

Makulátlan egyenruhát, lövészárok-térképet, korabeli újságokat és számos személyes holmit tartalmazott az az első világháborús időkapszula, amelyet egy angliai kisváros iskolájának raktárában fedeztek fel nemrégiben. 

<

A 75 centiméter hosszú fémládát a Hertfordshire megyei Letchworth városában, a Highfield School raktárában találták meg. Miután kinyitották, rögvest kiderült, hogy egy első világháborús időkapszula került elő: katonai egyenruha, lövészárok-térkép, korabeli újságok, illetve egyéb személyes holmik - cigaretta, kalap, cigarettatárca, fényképek és egy ágytál - voltak benne.

Az összes tárgy az első világháborúban a Királyi Mérnöki Alakulatban jelző tisztként szolgáló Howard Hands hadnagyé volt. Bár Hands a 33 ezer lakosú délkelet-angliai városból származott, egyelőre rejtély, hogy miként került az iskola raktárába a láda. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a veterán egyik leszármazottja - talán unokája - adományozta az intézménynek bő harminc évvel ezelőtt a különös első világháborús relikviát. 

Hands szinte az összes nagyobb első világháborús hadszíntéren felbukkant: volt Egyiptomban, szolgált a nyugati fronton, megjárta Palesztinát és Irakot. A tiszt minden olyan országból, ahol szolgálatot teljesített, begyűjtött egy-egy újságot, így kerülhetett elő a ládából a ma már ritkaságszámba menő egykori szatirikus kiadvány, a Balkan News egyik száma.

Miután Hands leszerelt, repülőgépek tervezésével foglalkozott, majd megalapította a Hands-England nevű olajtársaságot. Howard Handst az ötvenes években, 69 éves korában érte utol a halál zimbabwei nyaralásán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fantasztikus 1. világháborús időkapszulát találtak egy iskolában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra