Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Már tudjuk, hogyan nézett ki az amphipoliszi sír lakója

2014. november 18. 08:59

Közepes termetű, fehér bőrű, barna vagy vörös hajú - egyelőre ennyit lehet tudni a rejtélyes amphipoliszi sír "lakójáról", akinek csontvázát a görög Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye szerint a harmadik kamra padlózata alatt 1,5 méter mélyen találták meg a múlt héten.

<

Az Athéntől 570 kilométerre lévő ókori várost időszámításunk előtt 437-ben alapították. Az Amphipolisz körüli területet 2012-ben kezdték feltárni, és idén augusztusában találták meg a temetkezési hely bejáratát. A titokzatos sírhely az eddigi legnagyobb, amely Görögországban előkerült.

Az eddigi leletek - többek között két szobor, két szfinx, valamint Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló - arról tanúskodnak, hogy tekintélyes személy aludhatta ott örök álmát. A sír keletkezési idejét az i. e. 4. század utolsó negyedére teszik a régészek, amiből sokan arra következtetnek, hogy gazdája Nagy Sándor belső köreibe tartozó, fontos személy lehetett.

Jelöltből nincs hiány, de a szakértők egyelőre sötétben tapogatóznak. Egyesek például úgy gondolják, hogy Nagy Sándor anyja, fia vagy felesége számára épült a síremlék, mások szerint viszont Héphaisztión, a makedón uralkodó egyik legközelebbi barátja (talán szeretője), vagy éppen Nagy Sándor egyik admirálisa, Nearkhosz nyugodhat a III. Alexandrosz főépítésze, Dinocratész stílusára hajazó monumentális építményben.

A görög Oktatási és Kulturális Minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy a harmadik kamra padlózata alatt 1,5 méter mélyen csontvázat találtak, s antropológiai és genetikai vizsgálatokat fognak végezni, hogy megállapítsák a lelet korát, az illető nemét, étrendjét, magasságát, esetleges betegségeit, és az új információk birtokában talán az elhunyt személyazonosságára is fény derülhet.

Egyelőre annyit tudni, hogy az illető közepes termetű, fehér bőrű, haja pedig vörös vagy barna volt. Katerina Peristeri ásatásvezető elárulta, hogy a sír tulajdonosa magas rangot viselt, valószínűleg hadvezér volt, és Görögország északi feléből, a II. Philipposz makedóniai király által meghódított törzsek szálláshelyéről, a Thrakia néven a makedón birodalomba beolvasztott Trákiából származott. A csontváz mellé feltehetően katonai felszerelést (pajzsot, kardot, páncélt, sisakot, lábszárvédőt stb.), aranyból vagy rézből készült ceremoniális tárgyakat, koszorút, illetve cserépárut temethettek, ezek azonban nem kerültek elő.

Lina Mendoni, a görög Kulturális Minisztérium államtitkára ugyanis korábban már megerősítette, hogy a temetkezési helyet sírrablók valamikor kifosztották, ami ugyanakkor szerinte annak jele, hogy valóban egy jelentős személyiséget temethettek oda. Bár az ásatások zsákutcába jutottak és az állítólagos negyedik kamrát sem találták meg, a feltárt temetkezési hely "rendkívül fontos, nemcsak a régió és Makedónia, hanem az egész régészet és történettudomány számára" - mondta a politikus, hozzátéve: a lelőhelyet és az ott talált leleteket "talán 10-15 éven át is tanulmányozni fogja a tudományos közösség".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már tudjuk, hogyan nézett ki az amphipoliszi sír lakója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra