Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Zrínyi: az elméleti hadtudós és a valódi hadvezér találkozása

2014. november 14. 10:58 MTI

Határok fölött címmel nagyszabású tudományos Zrínyi-konferenciát rendeznek november 18. és 20. között Budapesten. A történészek új nézőpontokat és új összefüggések megvilágítását ígérik Zrínyi Miklós (1620-1664) költő, hadvezér és politikus alakjával kapcsolatban.

<

A Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulója alkalmából megszervezett konferencia a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében valósul meg. A féléves előkészítő munkával összeállított, három helyszínen zajló tudományos seregszemlén összesen 42 történész, köztük hét külföldi szakember előadását lehet meghallgatni - olvasható a szervezők közleményében.

Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának igazgatója szerint a konferencia célja, hogy a magyar Zrínyi helyett egy magyar-horvát, közép-európai és európai Zrínyi alakja bontakozzon ki, akinek hadtörténeti tevékenysége is teljesen új megvilágításba kerül.

Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnokhelyettese szerint Zrínyi Miklós jelentősége a hadászat fejlődése szempontjából abban rejlik, hogy személyében az elméleti hadtudós egy valódi hadvezérrel találkozott. A konferenciát november 18-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg. Az eseményen Balog Ádám, a Nemzeti Bank alelnöke bemutatja az erre az ünnepi alkalomra kibocsátott Zrínyi-emlékérmet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Zrínyi: az elméleti hadtudós és a valódi hadvezér találkozása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra