Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rövid megkönnyebbülés után tartós pánik

2014. október 15. 08:45 Tóth Eszter Zsófia

„Egészen különös év volt” – vont év végi mérleget 1989-ről a Képes 7 című hetilap. A fekete tónusú címoldalon egy vasúti alagút volt látható, amelynek végén a remény jelzéseként tűnt fel 1990. Cikkünkben a képes magazinnak azokra az írásaira támaszkodunk, amelyek segítségével a rendszerváltó év hétköznapjai felidézhetők. S mert 1989-ben e sorok szerzője – 14 évesen – naplót vezetett, a korabeli emlékek felidézéséhez segítségül hívja a naplóját is.

<

A Gorenje-turizmusnak aposztrofált jelenség a rendszer recsegő-ropogó eresztékeire adott sajátos állampolgári válasz volt: Bécsbe, az áhított Nyugat szimbolikus kapujába lehetett utazni, bár a fejenkénti 50 dolláros valutakeret szűkösnek számított. Ezért sokan a nagymamát is bezsúfolták a korszak egyik legfurcsább jelképébe, a kétütemű, szuszogó-pöfögő, Trabant nevű, papundekli karosszériájú NDK-beli személyautóba, mivel az ő részére kiváltható pénz is vásárlóerőnek számított az osztrák sógoroknál. Ezt a tömeges élményt sűrítette emlékezetes jelenetbe a Moszkva tér című film rendezője, Török Ferenc: a bécsi Mariahilfer Strassén egy ilyen módon kiutaztatott nagymama integet az autóból. Ma már kissé érthetetlen, miért pont fagyasztóládával tértek haza honfitársaink, s miért nem inkább Commodore 64 számítógéppel?

Úgy tűnik, a fagyasztóláda a változások időszakában, a bizonytalanságban a jövőbe látást is megtestesítette: aki ugyanis a fagyasztóládában elég olcsó szezonális zöldséget, gyümölcsöt tett el, bebiztosította magát: jöhet bármilyen világ, lesz ennivaló. Erre biztatták az utódaikat a második világháborút vagy az 1956-ot megélt nagyszülők is: ha változás van, az könnyen azt jelentheti, hogy ismét lőnek, és mehetünk a pincébe. Ugyanezért arany ékszerek vásárlását is javasolták az idősebbek, ugyanis háborús helyzetben a pénz helyett az lett volna az egyetlen igazi cserealap akkor, ha az infláció az egyekbe szökött volna.

Egy korabeli hirdetés szerint egy fagyasztóláda 3325 schillingbe került. (A schilling hivatalos árfolyama 4,1456 forint volt, feketén 7 forintért lehetett kapni.) A helyzet megoldására a korabeli gazdasági szakértők fejében elég furcsa ötletek születtek: a Jászberényi Hűtőgépgyár például dán Caravell márkájú fagyasztóládák importálásába kezdett. Ez persze nem csökkentette a bécsi utazások varázsát.

Tóth Eszter Zsófia teljes cikkét keresse a Múlt-kor őszi számában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rövid megkönnyebbülés után tartós pánik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra