Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világháborús graffitit találtak egy rituális fürdőnél

2014. október 8. 14:06

1900 éves mikvét találtak Izraelben régészek, akik a rituális fürdőhöz tartozó ciszterna falán második világháborús, ausztrál katonák által készített feliratokat azonosítottak.

<

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) szakemberei egy 1900 éves rituális fürdőt, egy mikvét, illetve egy 1700 éves ciszternát találták Ganei HaElánál, a 38-as autópálya mellett folyó útépítési munkálatok közben.

A mikve, más néven rituális fürdő a vallási előírásokban szereplő testi-lelki megtisztulás fontos kelléke, amely a második templom idején (i.e. 1. század-i.sz. 1. század) volt elterjedt Júdea zsidó lakossága körében. A fürdő a víz egy részét a tető alatt elhelyezett ciszternából kapta, másik része pedig az épület udvarán fúrt kútból jött. A mikve ma is létezik, igaz, csak az ortodox zsidók használják ténylegesen.

A régészek meglepődve tapasztalták, hogy az ókori építményt összefirkálták - méghozzá ausztrál katonák, akik a második világháború idején hagyták ott kézjegyüket a ciszterna mennyezetén. "A felfedezésnek köszönhetően két történetet rekonstruálhatunk: egyfelől az i.sz. 2. századi zsidó lakosságét, illetve - ami legalább ennyire érdekes - azon ausztrál katonákét, akik 1700 évvel később jártak ott" - fogalmazott Yoav Tsur ásatásvezető.

Az IAA egyik munkatársának sikerült kibetűznie a feliratot: a ciszterna mennyezetén a "Cpl Scarlett and Walsh", illetve a Royal Australian Engineers rövidítése ("RAE") olvasható, valamint a dátum, "30/05/1940." Egy kis kutatómunkát követően kiderült, hogy a két "graffitis" a RAE-ben szolgáló Philip William Scarlett és Patrick Raphael Walsh tizedesek. Scarlett és Walsh a 6. ausztrál hadosztály kötelékébe tartoztak, s a területen kaptak kiképzést, mielőtt 1940 októberében - a kapituláló Franciaország helyett - Egyiptomba vezényelték őket. Mindketten túlélték a világháborút, Scarlett 1970-ben, 51 éves korában, míg társa 2005-ben, 95 évesen hunyt el.

A fürdőhöz öt lépcső vezetett, a legfelső pedig padként szolgált, közölték az IAA régészei. A szakemberek szerint a mikvét a Római Birodalom elleni Bar Kohba-felkelés (132-135) után már nem használták, ám feltehetően a ciszternát kibővítették és víztartályként hasznosították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világháborús graffitit találtak egy rituális fürdőnél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra