Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy Stukát találtak az Adriai-tengerben

2014. október 3. 12:11

Egy ritka, kiváló állapotban megőrződött második világháborús német zuhanóbombázóra bukkantak a horvát partokhoz közel, Zirje szigete mellett, hét évtizeddel az után, hogy a gépet lelőtték.

<

A Junkers Ju 87 Stuka (Sturzkampfflugzeug) roncsát egy darabban, a horvátországi Zirje szigetének déli partja mellett, 28 méter mélyen találták meg horvát búvárrégészek néhány héttel ezelőtt, de a felfedezésről csak a napokban számoltak be. "A motor, amely a becsapódáskor tömegénél fogva kiszakadt, néhány méterre a géptől került elő, ezt leszámítva azonban a gép egyben van és nagyon jó állapotú" - mondta el az egyik szakember, Igor Miholjek. 

A roncs pontos helyét nem hozták nyilvánosságra, nehogy ellepjék a roncsfosztogatók. Minden bizonnyal az olasz légierő kötelékébe tartozott, s 1941 áprilisában, Jugoszlávia lerohanásakor kapott találatot. A gép végül a tengeren landolt.

A Ju 87-es típust a harmincas évek közepétől egészen 1944-ig gyártották, nagyjából 6000-6500 darab készült belőle. Az egyfedeles, egymotoros, kétszemélyes gépet a spanyol polgárháborúban vetették be először, majd a második világháborúban a a Blitzkrieg egyik jelképévé vált. Úgynevezett precíziós bombázásra, pontosan meghatározott célpontok megsemmisítésére használták. 

A pokoli zajt keltő szirénájáról híres Stuka fegyverzete szegényes volt, ráadásul viszonylag lassan repült. Manőverezési képessége gyenge volt, ezért idővel könnyű préda lett a vadászbombázók számára. Teljes egészében mindössze kettő maradt fenn, az egyiket Londonban, a másikat Chicagóban állították ki, de egyik sincs olyan jó állapotban, mint az Adriai-tenger mélyén talált roncs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy Stukát találtak az Adriai-tengerben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra