Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elővenné Moszkva a Szovjet Hadsereg litván dezertőrjeit 

2014. szeptember 11. 08:56

Litvániához fordult Moszkva, amely egy, a Szovjet Hadseregből a kilencvenes évek elején dezertált litván állampolgár büntetőügyének leporolását szeretné elérni - közölte a litván Legfőbb Ügyészség a hét elején.

<

A Vilniusban székelő Legfőbb Ügyészséghez eljuttatott orosz kérelem arra utal, hogy az orosz vezetés újranyitná azon litván állampolgárok büntetőügyét, akik a litván függetlenség kikiáltása után (1990. március 11.), de még a Szovjetunió felbomlása (1991. december) előtt tagadták meg a katonai szolgálatot.

A kérelem egy litván állampolgárt nevesít, közölte Elena Martinoniene, a Legfőbb Ügyészség kommunikációs vezetője. Martinoniene elmondta: az ügyészség vizsgálja az orosz fél beadványát, de mint megjegyezte, egy hasonló ügyben tíz évvel korábban elutasították Moszkva keresetét, mivel az Oroszország által bűncselekménynek minősített eset a balti államban nem számít törvénytelennek. Az orosz ügyészség egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A The Wall Street Journal felidézte: a litván állambiztonsági hivatal a kilencvenes évek elején arra kérte a Szovjetunió felbomlása előtt a Szovjet Hadsereg soraiból dezertált litván állampolgárokat, hogy kerüljék el az Oroszországba vagy Belaruszba, illetve a nem uniós, valamint NATO-tag országokba való beutazást személyes biztonságuk érdekében.

Az orosz keresetet feszült nemzetközi helyzetben kapta kézhez a litván Legfőbb Ügyészség: múlt hét péntek reggel ismeretlen fegyveresek Oroszországba hurcoltak egy észt belbiztonsági tisztet, a térségbe látogató Barack Obama amerikai elnök pedig megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt és komolyan bírálta az orosz vezetést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elővenné Moszkva a Szovjet Hadsereg litván dezertőrjeit 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra