Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem sokkal a halála előtt még fotózott az ardenneki offenzívában elesett férfi

2014. július 4. 17:01 MTI

Halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcolt amerikai katona fényképezőgépe.

<

Az ardenneki offenzívában elesett férfi nem sokkal halála előtt készített képeket a géppel. A petapixel.com fotós honlap közlése szerint két amerikai hobbifotós Luxemburgban fémdetektorok segítségével kutatott a csata nyomai után. Eközben bukkantak a katona tárgyaira egy gödörben.

A Chicagóból származó Louis J. Archambeau eltűnését 1944 karácsonyán jelentették, három héttel később pedig megtalálták a holttestét is, fényképezőgépét azonban nem. A hét évtized után előkerült gépben egy részben exponált tekercs volt, amelyet szakértők kielemeztek. Az egykori képeken csalódott arcú amerikai katonák láthatóak, néhány fotón egyszerű felszerelésben a hóban, másokon figyelőállásban.

A német hadsereg 1944. december 16-án indította meg utolsó nagy offenzíváját a nyugati fronton, a belgiumi Ardennekben. A második világháború döntő fontosságú hadműveletében amerikai csapatok is részt vettek. A szövetségesek végül öt hét alatt visszaverték a támadást: az utánpótlási nehézségek és a légitámadások miatt a német hadsereg visszavonulásra kényszerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem sokkal a halála előtt még fotózott az ardenneki offenzívában elesett férfi

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra