Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ostromhétvége Sárospatakon

2014. június 30. 12:11

Idén nyáron immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre Sárospatakon az a történelmi fesztivál, melyen a 16-17. század hadviselési szokásaival, katonaéletével, valamint a kor zenéjével és gasztronómiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

<

A rendezvény „házigazdái” a 2002-ben megalakult Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, akik az első években önállóan, majd később kassai testvércsapatukkal kiegészülve csempészték vissza a kora újkor mindennapjainak hangulatát. A sikeres kezdeményezés a tavalyi esztendőre már háromnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol az alapító egyesületek mellett a tatai Pálffy Kompánia, a pozsonyi SHS Banderium, valamint a Mare Temporis Alapítvány hagyományőrzői is jelen voltak.

Ez év július 18. és 20. között újfent élményekkel teli történelmi időutazáson vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Perényiek és Rákócziak egykori erősségébe, a napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának otthont adó sárospataki várba. Tüzérségi bemutatóval és tábori mustrával egybekötött ismeretterjesztő előadások vezetik be azt a nagyszabású ostromjelenetet és nyílt színi ütközetet, melyre a Vörös-tornyot körülölelő Olaszbástya Bodrog felőli oldalán kerül sor a fent megnevezett csapatok közreműködésével.

Mónos Gábor fotója

A korszak várostromaiban hangsúlyos szerepet játszó tűzfegyverek mellett a magyar végvári hajdúk és a portyázó törökök felszerelésével is megismerkedhetünk, a fegyverropogással kísért csatazajt pedig a korabeli muzsikát játszó Héttorony Hangászok zenéje fűszerezi majd.

A viadalban megfáradt vitézek zsoldosztás után a várbéli sütőházban nyernek felfrissülést, ahol a látogatók a korabeli „étkeknek nemeivel” is megismerkedhetnek. Idén először új helyszínként bekapcsolódik az ostromhétvége programjaiba a Rákóczi Múzeum közelmúltban elkészült állandó kiállítása: I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyében a 17. századi bronzágyúk készítését bemutató interaktív tárlatot járhatnak be az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ostromhétvége Sárospatakon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra