Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezt ették a halottak 4500 éve

2014. június 25. 14:03

Ősi ételmaradványokkal megpakolt ládikát fedeztek fel a Bristoli Egyetemen, ahol a leletegyüttes évtizedek óta hánykolódott. A mintegy 4500 éves ládát egy királyi sírboltban találta meg a brit Sir Leonard Wolley valamikor a húszas-harmincas években Irak déli részén.

<

A faládára a Bristoli Egyetem Régészeti és Antropológiai Tanszék személyzetének egyik munkatársa bukkant egy szekrény tetején, miközben éppen helyet csinált a helyiségben a radiokarbonos vizsgálatokhoz használt berendezés felállításához.

A ládikóban talált cimkéken olvasható szavak - "Királyi Sírok", "predinasztikus", "Szargonida" - arra utalnak, hogy a leletegyüttes az ősi Ur városából származik. Benne edénytöredékek, magvak és állatcsontok voltak - olyan leletek, amelyeket a királyi származású elhunyt túlvilági életéhez "csomagoltak".

A 20. század első harmadában zajló ásatások során a leleteket megosztották London, Philadelphia és Bagdad között - a kutatók ezért sem értik, hogyan kerülhetett az ételmaradványokkal teli láda végül a délnyugat-angliai Bristolba. Sajtóértesülések szerint a ládikát és a benne levő maradványokat a londoni British Museum szállítják, ahol az iraki Ur városában talált többi lelettel együtt fogják kiállítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezt ették a halottak 4500 éve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra