Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felszínre hozták Napóleon ágyúit

2014. június 25. 08:41

18. századi tüzérségi fegyverekre - köztük Napóleon hadseregének ágyúira - bukkant egy orosz búvárrégészekből álló csapat az egyiptomi Alexandria kikötőjénél - számolt be az ahramonline angol nyelvű egyiptomi hírportál.

<

A Földközi-tenger partjainál, a Nílus deltatorkolatában fekvő, Kairótól 208 kilométerre északra található Alexandria városánál dolgozó orosz régészcsapat a Fárosz-sziget északi oldalán, a település keleti kikötője mellett elsüllyedt francia tüzérségi fegyvereket hozott a felszínre.

A 18. századra datált pisztolyok, puskák és ágyúk egykoron az 1798-as egyiptomi expedíció francia kötelékébe tartozó Le Patriot hadihajó fedélzetén voltak - jelentette be az egyiptomi régiségügyi és örökségvédelmi miniszter. Az ahramonline értesülései szerint a leleteket a Nagy Egyiptomi Múzeumba (Grand Egyptian Museum, GEM) szállítják, ahol megtisztítják és helyreállítják őket.

Bonaparte Napóleon 1798-ban indította meg egyiptomi hadjáratát Egyiptom és Szíria ellen, amely során megpróbálta megtörni az angolok kelet-indiai uralmát. Az 1801-ig tartó egyiptomi expedíció mint hódító hadjárat sikertelenül végződött, igaz, tudományos szempontból óriási hozadéka volt Napóleon vállalkozásának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felszínre hozták Napóleon ágyúit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra