Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Boldog születésnapot, Donald kacsa!

2014. június 10. 10:13 MTI

Nyolcvan éve, 1934. június 9-án szerepelt először rajzfilmben Walt Disney egyik legnépszerűbb állatfigurája, a méregzsák Donald kacsa, aki minden kudarca ellenére pozitívan szemléli az életet.

<

A világ leghíresebb kacsája, a mindig tengerészruhát, fekete vagy piros csokornyakkendőt és sapkát viselő Donald "igazi" születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, az év pontos megjelölése nélkül. Donald, akinek vagy amelynek kalandjai hamarosan képregény formában is olvashatók voltak, hamarosan népszerűbb lett még Miki egérnél is. Ennek egyik oka, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor "személyiséggé" lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak.

A kacsát először Art Babbit, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát és matrózruhát viselt, de hosszú, vékony csőre volt. (Az viszont csak városi legenda, hogy Donald kalandjait Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt.) A rajongók persze a negyvenes években Carl Barks által megteremtett Donaldot szeretik: Barks adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot és népesítette be környezetét más figurákkal. A Disney céget Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült, hazafias A Führer arca című darab győzött a versengésben.

Donald gyakrabban dühös, mint nem, keveset beszél, inkább cselekszik. Szándékai alapvetően jók, de mert mindig a rossz irányban indul, nem törődik semmivel és senkivel, egyre nagyobb bajba kerül. Féktelen dühkitörései, tehetetlensége az akadályokkal szemben, tiltakozása az általa vélt igazságtalanságok ellen, még ha emiatt bajba is kerül - ezek tették a mindenkori közönség kedvencévé.

Donaldnak 1937 óta elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel 1937-ben találkozott egy mexikói utazáson. Családjához tartozik még Dagobert bácsi, továbbá három unokatestvére, talpnyoma pedig megtalálható a hollywoodi hírességek utcájában. Ő volt az első, aki a második világháború idején jelentkezett a seregbe, és az utolsó, aki (40 évvel később) leszerelt, ezen idő alatt az őrmesteri rangig vitte. Neve Olaszországban Paperino, Németországban Schnatterich, Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas. Donald az oregoni egyetem és a brazil Botafogo focicsapatának hivatalos kabalája, és ádáz, kalózruhás képe díszíti az amerikai parti őrség hajóit.

Donald fénykorát a múlt század közepén élte, 1941 és 1965 között. Több filmben szerepelt, mint bármelyik másik Disney figura, Miki egérnek "mindössze" 137 film jutott, neki 178. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. Alakja feltűnik baba, játék formájában, képe díszít a ruháktól a bögrékig szinte mindent. A statisztikák szerint valahol a világon a jelen pillanatban is olvas valaki a több száz nyelv egyikén egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Boldog születésnapot, Donald kacsa!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra