Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szabadlábra helyezik a temesvári felkelést vérbe fojtó tábornokot

2014. május 21. 14:03 MTI

Feltételesen szabadlábra helyezik Victor Atanasie Stanculescu volt román tábornokot, akit 2008-ban 15 év börtönre ítéltek az 1989-es temesvári népfelkelés vérbe fojtása miatt - adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

<

Szabadon engedését Stanculescu kérte, súlyos egészségügyi problémáira hivatkozva, amelyek szerinte a börtönkórházban nem kezelhetőek. Első fokon márciusban elutasították kérését, most másodfokon az Ilfov megyei törvényszék felülvizsgálta a korábbi ítéletet, és jogerős ítéletében elrendelte a bebörtönzött azonnali feltételes szabadlábra helyezését. A román média szerint az ítélet révén a volt tábornok már szerdán elhagyhatja a börtönt.

A jelenleg 86 éves Stanculescut azért is engedik ki, mert letöltötte büntetése egyharmadát, és Romániában a 60 évnél idősebb rabok jó magaviselet esetén feltételesen szabadlábra helyezhetők.
Stanculescu először 2000-ben ítélték el 15 év börtönbüntetésre, de egy évvel később az akkori legfőbb ügyész semmisségi keresetet nyújtott be, ezért a temesvári felkelés perét újra kellett kezdeni. Másodszor az első fokú ítélet 2007-ben született meg, amely szintén 15 év szabadságvesztést rótt ki a vádlottra, majd a román legfelső bíróság egy évvel később helyben hagyta jogerősen az első fokú ítéletet.

Egészségi állapota miatt egyszer már - 2009-ben - szabadlábra helyezték Stanculuescut, bár csak ideiglenesen. Akkor egy évre függesztették fel büntetése letöltését, de hamarabb vissza kellett térnie a rácsok mögé, mert a román médiában megjelent egy felvétel arról tanúskodva, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel küszködő Stanculescu kaszinóban egy nő társaságában töltötte egyik estéjét.

Az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés során hetvenkét embert gyilkoltak meg, 253-at pedig megsebesítettek, miután a hadsereg a tömegbe lőtt többek között Stanculescu parancsára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szabadlábra helyezik a temesvári felkelést vérbe fojtó tábornokot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra