Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálhatták a Santa Mariát

2014. május 13. 15:02

Több mint 500 évvel az után, hogy Kolumbusz zászlóshajója, a Santa Maria elsüllyedt a Karib-tengeren, régészek bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk a hajó roncsait Haiti partjaitól északra a tenger fenekén. Amennyiben állításuk igaz, úgy ez lehet minden idők egyik legfontosabb búvárrégészeti felfedezése.

<

"Az összes vízrajzi, topográfiai és régészeti bizonyíték erősen azt sugallja, hogy Kolumbusz híres zászlóshajóját, a Santa Mariát találtuk meg" - jelentette ki Barry Clifford búvárrégész. "A haiti kormány rendkívül segítőkész volt, most azonban folytatni kell velük a munkát, hogy elvégezzük a roncs régészeti feltérképezését" - fűzte hozzá a szakember.

A hajó helyének megállapításában fontos lépés volt, amikor 2003-ban megtalálták Kolumbusz viszonylag közeli erődjének, a La Navidad maradványait. Mint ismeretes, a történelem egyik legismertebb hajója nem tért vissza Spanyolországba: amikor Kolumbusz 1493-ban hazatért, a karakkot és emberei több mint egyharmadát hátrahagyta, 1492 karácsonyának éjszakáján a Santa Maria ugyanis megfeneklett egy karib-tengeri homokpadon.

Legnagyobb hajója sajnálatos veszteglése miatt Kolumbusz 39 tengerészét a ma Haitiként ismert szigeten hagyta hátra - a barátságos Guacanagri által vezetett taino indiánokkal. Embereivel közölte, hogy a hajó gerendáit felhasználva építsenek erődöt, fedezzék fel a környéket, keressenek aranyat, és kössenek békét az őslakosokkal.

Clifford az erőd, illetve Kolumbusz hajónaplójának adatai alapján állapította meg, hol süllyedhetett el az olasz felfedező legendás árbocosa. A Santa Maria felkutatására indított expedíció több mint egy évtizede vette kezdetét, amely során víz alatti felvételeket készítettek a roncsról. A kutatók magnetométerek és víz alatti szonárok segítségével, valamint a búvárrégészek merülései során szerzett információk felhasználásával mintegy 400 ún. anomáliát azonosítottak Haiti partjaitól északra a tengerfenéken, így sikerült leszűkíteni azt a területet, ahol Kolumbusz hajója elsüllyedhetett.

Clifford a kutatásban résztvevő fiával, Brandonnal újból kielemezte a 2003-ban készített felvételeket. Munkájuk során megállapították, hogy a képeken azonosított hajó megfelel a Kolumbusz korában használt hajótípusoknak - köztük az a hajóágyú is, amely a Santa Maria fedélzetén is megtalálható volt. Cliffordék azzal a szándékkal tértek vissza májusban a helyszínre, hogy azonosítsák az ágyút és azokat a leleteket, amelyekről nem sikerült 2003-ban felvételt készíteni; addigra azonban sajnos minden mozdítható tárgyat - így a hajóágyút is - elvittek az illegális műkincskereskedők.

A víz alatti roncsok (Brandon Clifford)

A kutatás a jövőben a haiti kormány és haiti szakemberek bevonásával zajlik, Clifford és csapata pedig reménykedik, hogy sikerül találni a hajóból visszamaradt gerendákat, amelyeket a többi lelettel együtt a tervek szerint konzerválnak és kiállítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálhatták a Santa Mariát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra