Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hamisítvány lehet a homoszexuális rajzokkal díszített római ivókupa

2014. március 13. 15:48

A kétezer éves római kincslelet, amelyért 1999-ben 1,8 millió fontot (6,9 milliárd forint) fizetett a British Museum, egy német szakértő szerint 20. századi hamisítvány, és semmi köze az ókorhoz.

<

A két szerelmes férfit ábrázoló római ezüst ivókupa a patinás londoni múzeum egyik legbecsesebb kincse, egyes kutatók a világ száz legfontosabb történelmi ereklyéje között tartják számon. Azonban 15 évvel azt követően, hogy a British Museum 1,8 millió fontot fizetett az ivókupáért, egy nagy tekintélyű német régész azt állítja, a lelet hamisítvány. Tegnap nyilvános vitát rendeztek a londoni King's College-ban, ahol Luca Giuliani kétségbe vonta, hogy az ezüstkincs az i. sz. 1. századból való.

A berlini Humboldt Egyetem kutatója szerint a műtárgy a 20. században készülhetett, hozzátéve, hogy az ilyen explicit ábrázolás példátlan a római ezüstművészetben. Giuliani úgy vélekedett, hogy a pohár a későbbi tulajdonos saját örömére készülhetett, s egy amerikai meleg férfi, Edward Perry Warren 1911-ben vásárolta meg Rómában sok más egyéb, bizonyítottan hamis "ereklyével" együtt. A vitában a British Museum álláspontját Dyfri Williams védte, aki 2006-ban írt könyvet az ezüstleletről.

Warren 1928-as halálát követően az ivókupa magánkézben maradt, ugyanis túlságosan szókimondó volt a kor közízlésének. A pohár különböző szexuális pózokban ábrázolja a férfi szerelmeseket, akiket a görögök erasztésznek és erómenosznak hívtak: előbbi az idősebb, szakállas, felnőtt férfi, míg utóbbi a serdülő fiú.

Giuliani már tavaly hangot adott kétségeinek Németországban, azonban a britek csak idén kezdtek foglalkozni vele. A német kutató érvelése azon alapszik, hogy a lelet "gyanúsan pontosan" megfelel Warren egyedi ízlésének, ráadásul a római ezüstművészetben egyedülállónak számít, ugyanis az ezüst étkészletekhez tartozó tárgyakon nem volt helye szexuális kalandoknak. Párhuzamokat csak a kerámiaművészetben találhatunk, így a kutató.

"Ennyire explicit képeket nem ismerünk a római korból, azonban az 1900-as évek elején sok pornográf jellegű ábrázolás volt forgalomban" - magyarázta Giuliani. Az angol álláspontot védelmező Williams szerint a tény, miszerint Warren más hamisítványokat is vásárolt 1911-es olaszországi útján, lényegtelen, továbbá elutasítja az ábrázolás egyediségét, ugyanis ez nincs bizonyítva. "Minden egyes régészeti leletre lehet ilyet mondani, holott elképzelhető, hogy már a jövő héten megtaláljuk a párját" - így a brit kutató.

"Ha az ezüstkupa valóban 20. századi, ahogy a kolléga állítja, akkor minden bizonnyal tiszta ezüstből készült volna, ugyanis már a 19. század közepe óta ismerjük ezt az eljárást" - magyarázta Williams. Giuliani elmondta, hogy elmélete még csupán "kísérleti" fázisban van, s elismerte, hogy a pohár akár valódi is lehet, ha a belső oldalán levő korrózió ezt megerősíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamisítvány lehet a homoszexuális rajzokkal díszített római ivókupa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra