Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Maja játékmezőt találtak a kosárlabdapálya alatt 

2014. március 11. 13:31 MTI

Évezredekkel korábban maják játszották a pelota nevű labdajátékot azon a területen, ahol egyetemisták számára készültek kosárlabdapályát kialakítani a mexikói Maxcanúban.

<

A Yucatán-félsziget egyik egyetemén fogtak hozzá a kosárlabdapálya építéséhez, a területen azonban a maják rituális játékához kialakított pályára bukkantak - közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) hétfőn.

A munkálatokat 2012-ben kezdték, akkor akadtak a munkások a füves réteg alatt a réginek tűnő rózsaszín kövekre. "A maják megelőztek titeket, ők már a prekolumbiánus időkben is pelotát játszottak itt" - idézte az INAH régészeinek szavait Rossana Alpizar, az egyetem rektora.

A kövek két párhuzamosan futó, 19 méteres négyszöget alkotnak, az INAH szerint a maja építészet klasszikus periódusából, a Krisztus előtti 250 és időszámítás szerinti 600 közötti időszakból származnak.

A pelota a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt, rituális jelentőséggel is bíró népszerű játék volt. A kutatók szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszottak, melyet váll vagy csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Maja játékmezőt találtak a kosárlabdapálya alatt 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra