Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így nézett ki a carnuntumi gladiátoriskola

2014. március 5. 08:49

A gladiátorok felkészítésére szolgáló iskola maradványait még 2011-ben találták meg osztrák szakemberek a petronell-carnuntumi régészeti parkban, Bécstől 40 kilométerre keletre a Duna mellett. Azóta több részletre is fény derült a carnuntumi ludus paramétereivel, illetve az ott kiképzett és küzdő gladiátorok életével kapcsolatban, most azt is megmutatjuk, hogyan és milyen módszerrel végezték a szakemberek az ókori épületegyüttes feltérképezését.

<

A gladiátoriskola (ludus gladiatorius) egy 11 ezer négyzetméteres, fallal körülvett területen található, az épületek összterülete 2800 négyzetméter. A szakemberek a ludus maradványait nem ásatások révén, hanem geofizikai módszerrel térképezték el, így alkották meg az épületegyüttes háromdimenziós, virtuális rekonstrukcióját (lsd. fenti kép).

A földradar (GPR: Ground-Penetrating Radar) nagyfrekvenciás elektromágneses hullámok alkalmazásán alapuló geofizikai kutatási módszer, amely a radarhullámok közegbeni visszaverődéseinek észlelésén alapszik. Ezzel a módszerrel sikerült felmérni az udvar közepén álló, 19 méter átmérőjű gyakorlóarénát is.

Ez a magnetogram az amfiteátrum körüli maradványok nyugati részét mutatja. A feltűnő, kanyargó vonal egy árkot, a vízvezeték helyét jelzi. 

A képen az amfiteátrum és a gladiátoriskola; az ókori utcarendszertől és a municipiumtól északra a növényzet alig látható jelei tűnnek fel.

A földradaros és a légi lézerszkennelés eredményeképpen született meg a carnuntumi gladiátoriskola GIS alapú (térinformatikai vagy geoinformációs) modellje.

A carnuntumi ludus és az amfiteátrum

A földradaros vizsgálat nyomán született térkép...

...illetve egy videó az osztrák szakemberek kutatásainak eredményéről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így nézett ki a carnuntumi gladiátoriskola

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra