Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi vallási harcokra utalhat Tutanhamon merev pénisze

2014. január 6. 14:07

Egyiptom egyik leghíresebb fáraója testének szokatlan bebalzsamozási módja - amely során a 90 fokos szögben felállított pénisze is mumifikálás alá került - az apja által kirobbantott vallási forradalom elleni küzdelemmel magyarázható, állítja egy új kutatás.

<

A Királyok Völgyében eltemetett fáraó szív nélkül aludta örök álmát, péniszét derékszögű helyzetben mumifikálták, múmiáját és szarkofágját pedig egy fekete folyadékkal öntötték le, amely - a tudomány jelenlegi állása szerint - az oxigénnel kémiai reakcióba lépve valósággal lángba borította a fiatalon elhunyt uralkodó testét. Ezeket az anomáliákat - amelyek az elmúlt években mind a tudomány, mind a történelem iránt fogékony emberek figyelmét a 90 éve felfedezett sírra irányították - elemezte legújabb, az Études et Travaux folyóiratban megjelenő cikkében Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa.

A merev pénisz, valamint az egyéb temetkezési rendellenességek nem a balzsamozás során bekövetkezett véletlen baleseteknek tudhatók be, hanem szándékos kísérletek lehettek, amelyek során a balzsamozók Tutanhamont Ozirisz, az alvilág isteneként kívánták megjeleníteni - véli a kutató. A merev pénisz ugyanis Ozirisz újjáéledő erejét idézi, a fekete folyadék (valószínűleg olaj) arra szolgált, hogy a gyermekkirály és az istenség bőrszíne hasonlítson egymásra (Ozirisz sötét bőre ugyanis a termékeny, fekete földet szimbolizálta), míg az elveszett szív - amelynek mélyedését egy szkarabeusszal tömték be - arra emlékeztet, hogy az alvilág istenét a testvére, Széth darabokra szakította, szívét pedig eltemette.

E szimbolikus eljárások következtében Tutanhamon jogosan vonhatta vissza az apja, Ehnaton által elindított vallási reformot, magyarázta Ikram. Ehnaton (eredeti nevén IV. Amenhotep) megpróbálta az egyiptomi vallást Aton, vagyis a napkorong tisztelete köré koncentrálni, s reformjával odáig ment, hogy a többi istenséget ábrázoló képet tönkretette. Tutanhamon (helyesebben mondva az őt körülvevő tanácsadók, főként Ámon papjainak) célja az előd reformjának teljes visszavonása és a régi istenek hagyományos tiszteletének visszaállítása volt. 

A kutatónő nem tagadja, hogy elmélete pusztán spekuláció, ám ha igaznak bizonyul, az magyarázattal szolgálhat a Tutanhamon temetése körüli furcsaságokra. Tutanhamon merev péniszét egyébként a múmia felfedezése után eltávolították a testről, ami a médiában úgy jelent meg, hogy ismeretlenek lovasították meg a becses testrészt. Ikram egyébként korábban még nem találkozott olyan egyiptomi múmiával, amelyet "erekcióval" temettek el.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, egy novemberi mikroszkóp-szkenneres vizsgálat megállapította, hogy a szarkofágban levő hús - Tutanhamon halála után - egyszerűen megégett: a balzsamozáskor használt fekete olaj az oxigénnel és a vászonnal kémiai reakcióba lépett a szarkofágban, aminek következtében a test 200 fokra "főtt".

Ikram elmélete, amelyet először még a sírt felfedező és feltáró Howard Carter vetett fel, nem teljesen alaptalan, s sok anomáliára magyarázatot nyújthat. "Carter feljegyzéseiben hangsúlyozta, hogy a fáraó valójában Ozirisznek látszott, s a szarkofágban sokkal több furcsaság volt, mint egy hagyományos királyi temetkezés esetén. Elképzelhető, hogy a balzsamozók, illetve a főpapok úgy vélték, a szokásos temetkezési eljárások Tutanhamon esetében nem elegendők, s minél jobban ki akarták hangsúlyozni a vallási reformokat visszavonó király istenségét és az Ozirisszel való azonosulását" - mondta a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi vallási harcokra utalhat Tutanhamon merev pénisze

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra