Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem volt semleges Svédország a hidegháborúban

2013. december 12. 16:09

Az Egyesült Államokkal és több nyugati országgal is megosztotta hírszerzési információit Svédország, amit egy 1954-ben kötött titkos egyezmény tett lehetővé. Ezt az amerikai NSA és a CIA egykori alkalmazottja, a jelenleg Oroszországban tartózkodó Edward Snowden szivárogtatta ki.

<

Svédország hidegháborús történetének eme ismeretlen fejezetéről a svéd állami televízió, a Sveriges Television (SVT) számolt be. "Rendkívül érdekes információ" - fogalmazott Wilhelm Agrell biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a nyilvánosságra hozott forrás súlyos kérdéseket vet fel a skandináv ország régóta hangoztatott el nem kötelezett státusának érvényességéről.

A szigorúan titkos egyezmény 1954-ben jött létre a svéd, az amerikai, a brit, a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi hírszerző szervek között. A többoldalú egyezményt végül 2004-ben bilaterális szerződések váltották fel, ami szorosabbra fűzte a köteléket a svéd titkosszolgálat, a Försvarets Radioanstalt (FRA) és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a brit Government Communications Headquarters (GCH) között.

Az információt a jelenleg Oroszországban élő Edward Snowden, az NSA és a CIA egykori alkalmazottja hozta nyilvánosságra. A kiszivárogtatott dokumentum szerint az FRA és az NSA között 2011-ben lett intenzívebb a kapcsolat, a svéd titkosszolgálat pedig állítólag az amerikaiak "vezető partnere" volt az oroszországi online és telefonos kommunikáció megfigyelésében. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem volt semleges Svédország a hidegháborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra