Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az elnök szeretője

2003. február 24. 11:38

Ki is volt valójában Lucy Mercer Rutherfurd? Egy nő, aki összetörte egy másik asszony - Eleanor Roosevelt - szívét, vagy az a személy, aki önzetlenül és odaadóan szolgálta egy nagyszerű ember boldogságát, Franklin Delano Rooseveltét? Ellen Feldman új könyvéből megkapjuk a választ. És nem biztos, hogy egy bukott nőtípusról fogunk olvasni.

<

az elnök
1914-ben Franklin Roosevelt a Haditengerészetnél dolgozott, a Wilson adminisztráció egyik ígéretes fiatal demokratájaként. Felesége - aki egyben unokahúga az elnöknek - segítségre szorul a washingtoni bürokrácia útvesztőjében. Erre a feladatra a legalkalmasabbnak az elszegényedett, de előkelő családból származó Miss Mercer tűnt, aki katolikus volta ellenére kifinomult marylandi ősökkel és remek iskolával büszkélkedhetett. Így Lucy Mercer 22 évesen csatlakozik Eleanor Roosevelt csapatához.

Szerelem első látásra - a státuszba

Lucy elbeszéléseiből tudjuk, elég volt egy röpke pillantást vetnie Eleanor elegáns porcelán csészéire, hogy tudja, jó helyen jár. Elmondása szerint nem egyszer képzelte saját magát a feleség helyébe, és ez elég jól ment is neki. Kislányuk, Anna már csak hab volt a tortán. Találkozásuk után csakis olyan gyerekre vágyott, mint a kis Roosevelt lány. Ám amit igazán megkívánt Mrs. Roosevelt életéből, az maga a férj volt, Franklin. Miközben Roosevelt íróasztala végén ülve lábát lóbálta és vicceket mesélt vagy koktélt kortyolgatott, Lucy tudta, bármennyire is meglepő, ő maga sokkal többet megértett a férfi lényéből, mint hitvese.

A viszony

Az első világháború éveiben Lucy kilépett Eleanor társaságából. Tette mindezt annak ellenére, hogy időnként még együtt dolgoztak, mint önkéntesek. Követte Franklint haditengerészethez. Habár a jól nevelt Miss Mercer mindig diszkréten nyilatkozott erről az időszakról, azért itt-ott elszólta magát, mik is történtek a férfi kocsijában, a motelekben, vagy az irodai kandalló előtti szőnyegen.

Lucy "árnyék életet" élt, pedig rendre nyilvánosan is megjelentek - igaz, nem kéz a kézben. Ahogy az első világháborúnak vége lett, Franklin azon gondolkodott, hogy elválik feleségétől, és elveszi Lucy-t. A mámorító idill azonban nem tartott sokáig, ugyanis a férfinak fontosabbnak tűnt az elnökválasztási kampány. Ráadásul Eleanor is tudomást szerzett az afférról, így Roosevelt megígéri, hogy többé nem találkozik Lucy Mercerrel. Ez 1920-ban történt.

Az átmeneti kudarcot Lucy azzal, a későbbiekben általa is bevallott hazugsággal magyarázta, hogy jó katolikusként úgysem mehetett volna hozzá egy elvált férfihoz. Inkább egy özvegyet választ. Winthrop Rutherford gazdag üzletember felesége lesz, aki hat gyerekkel várja birtokán. Egy közös gyermekük született.

A viszony viszont több mint 20 év elteltével 1944-ben folytatódik. Ekkorra Roosevelt már egy háborúban álló ország elnöke, akit a felnőttkori paralízis tett mozgásképtelenné, a nő pedig gazdag özvegyasszony. A titkosszolgálat segítsége révén megszerzett álnevekkel a Fehér Ház magán lakosztályaiban és kocsik hátsó ülésein találkoznak - természetesen Eleanor tudta nélkül. A kapcsolat persze már messze nem olyan heves és lángoló, mint egykoron: Franklin italt keverve magának anekdotákat mesél de Gaulle-ról és a jó öreg Sztálinról. Lucy legnagyobb öröme - azon túl, hogy újra együtt lehet imádottjával - Anna. Az addigra már felnőtt kislány, akihez hasonlóra legalább annyira áhítozott, mint Eleanor teáscsészéi után, cinkosa a párnak. Ő szervezi a légyottokat.

A Love Story 1945. április 12-én, Roosevelt halálával ért véget. Lucy csak három évvel élte túl szeretőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az elnök szeretője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra