Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

3D-ben III. Richard sírja

2013. július 23. 10:14

Megőrizték az örökkévalóságnak III. Richard sírját - legalábbis digitálisan, miután a kutatók háromdimenziós rekonstrukciót készítettek az 1485-ös bosworth-i csatában elhunyt angol uralkodó végső nyughelyéről.

<

A szörnyű halált halt király sírját még tavaly, egy leicesteri autóparkoló alatt találták meg. A brit kutatók lézerszkennelést és fotogrammetriai felmérést végeztek a területen, majd a végeredményt az interneten is közzétették.

III. Richard angol király (1483-1485) alig kétévi uralkodás után, 32 esztendősen, 1485-ben vesztette életét a Rózsák Háborúja néven számon tartott polgárháborús időszak utolsó nagy csatájában, a Leicesterhez közeli Bosworth mezején.

Richardot – az utolsó angol királyt, aki csatában halt meg – végül a leicesteri Grey Friars ferences kolostor templomának kerengőjében temették el, a holttest – amelyet a király ellenfelei meggyaláztak – későbbi sorsa és holléte azonban csaknem öt évszázadon át találgatások tárgya volt.

A brit történészszakma utóbbi évtizedeinek legnagyobb jelentőségű felfedezését az tette lehetővé, hogy sikerült fellelni az évszázadok óta rendkívül vitatott személyiségű egykori uralkodó ma élő kései leszármazottait, és a tudósok sikerrel vontak ki épségben maradt DNS-mintákat az 528 éve halott király csontvázából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	3D-ben III. Richard sírja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra