Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mit adtak nekünk a maják?

2013. május 16. 12:05

A maja nép a legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt, írásmódjuk, művészetük, monumentális építészetük és matematikai ismereteik máig csodálatba ejtik a tudósokat és laikusokat egyaránt. Azonban mindezek mellett több tucatnyi, kevéssé ismert „találmány” is a nevükhöz fűződik. Ezekből szemezgettünk.

<

Gumiszandált

A maják nem csupán a gumi előállításában jeleskedtek – amivel igencsak meglepték a spanyol hódítókat a 16. században –, hanem azt a megfelelő vegyi folyamatokkal mindenre át tudták alakítani. Így például szandáljaik igény szerint kaptak vastag, vízálló talpat, és szintén gumiból készült a vallási szertartások során bemutatott játékok labdája is. Emellett az élet szinte minden területén használhatták az anyagot. A helyiek mindezt úgy érték el, hogy a gumifák nedvét összekeverték egy, a hajnalka szárából nyert "koktéllal", s ennek megfelelő arányú hozzáadásával szabályozhatták az anyag rugalmasságát.

A spanyolok érkezésekor már igazi gumigyárak üzemeltek a térségben, ahol évente legalább 16 ezer labda készülhetett, és emellett szobrokat, szandálokat, szalagokat és más termékeket is gyártottak. A legtöbb ilyen tárgyat a kisebb falvakban állították elő, és adóként kerültek a központokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Mit adtak nekünk a maják?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra