Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szaddám bronzülepét kínálgatja egy brit veterán

2013. április 9. 15:44 MTI

Szaddám Huszein egykori bagdadi szobrának egy darabját kínálja eladásra már évek óta egy brit veterán. Nigel Ely tíz éve szerzett egy darabot - a fenekét - az akkor ledöntött szoborból. Most az iraki kormánnyal vitázik, amely vissza szerezné kapni a becsesnek vélt töredéket.

<

Vagyont remél Szaddám Huszein néhai iraki diktátor óriásszobrának egy 60 centis darabjáért egy brit veterán, az 53 éves Nigel Ely. A bagdadi főtéren álló szobrot éppen tíz éve, 2003. április 9-én döntötte le talapzatáról az ujjongó embertömeg.

Ely - aki ejtőernyősként szolgált 1990-91-ben Kuvaitban, később pedig Irakban volt biztonsági őr - a szobor ledöntése utáni napon kérte meg a maradványokat őrző amerikaiakat, hogy hadd vigyen el egy darabot belőle. Azok megengedték, Ely választása pedig Huszein ülepének egy 60 centiméteres részére esett: egy 60 centis darabot vágott ki belőle pöröllyel és vésővel.

Ledől a diktátor szobra

A férfi később olyan céget alapított, amely háborús relikviákból készít műalkotásokat. Huszein bronzfenekét is átalakította, de eddig hiába árulta. 2011-ben negyedmillió fontot (80 millió forint) kért érte, de ennyiért senkinek se kellett.

Tavaly az iraki kormány közölte, hogy visszaköveteli a szobordarabot mivel az Irak "történelmi és kulturális örökségének része". Ely ezek után az iraki hatóságokkal próbál alkudozni - egyelőre sikertelenül. Közben egy kuvaiti műkincsbecsüs "rendkívül becsesnek" kiáltotta ki a szobortöredéket, azt mondta, hogy akár dollármilliókat is érhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szaddám bronzülepét kínálgatja egy brit veterán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra