Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szovjetek 1989-ben támogatták volna a csehszlovák ellenzéket

2013. április 3. 15:19 MTI

Ha 1989-ben Csehszlovákiában fegyveres összecsapásig fajult volna a szembenállás a korabeli kommunista rendszer és az ellenzék között, az országban állomásozó szovjet katonai egységek beavatkoztak volna, de egy dokumentumkötet szerint a reformokat követelő erők oldalán léptek volna közbe, eltérően 1968-tól, amikor a Varsói Szerződés öt országának hadseregei eltiporták a Prágai Tavasz néven ismert reformmozgalmat.

<

Egyebek között ezt a megállapítást is tartalmazza az 1989 novemberi bársonyos forradalom hátterét kivizsgáló parlamenti bizottság dokumentumainak gyűjteménye. Az eddig titkosított dokumentumokat a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet (ÚSTR) hozza nyilvánosságra. A hamarosan megjelenő kötetről a közszolgálati Cseh Televízió adott tájékoztatást kedden este.

A szocialista Csehszlovákiában 1989-ben januártól kezdve egyre gyakoribbak voltak a rendszerellenes tüntetések. A rendőrség ugyan fellépett ellenük, de korlátozott mértékben. Ha a karhatalom fellépése túllépett volna bizonyos határokat, az országban állomásozó mintegy 70 ezer fős szovjet hadsereg állítólag kész lett volna a beavatkozásra.

"Ma, viszonylag hosszú idő elteltével megállapíthatjuk, hogy ez beillik azon információk körébe, amelyeket Oroszországban már nyilvánosságra hoztak" - mondta a televízióban Pavel Zácek történész, a Megvallani az igazságot és semmit el nem hallgatni című dokumentum és tanulmánykötet szerzője. "Más anyagokból is köztudott, hogy a szovjeteknek érdekük volt változásokat elérni Csehszlovákiában" - állítja Milan Hulík, a parlamenti vizsgálóbizottság egykori tagja.

Néhány, a televízióban megszólaltatott történész és egykori politikus viszont nem hiszi, hogy a szovjetek valóban az ellenzék oldalán avatkoztak volna be a csehszlovákiai fejleményekbe. "A barátságos hangnemet (szovjet részről) nem tudom megerősíteni. Inkább az aggodalmat, és a fogadkozást, hogy nem avatkoznak be" - jelentette ki Michael Kocáb, aki 1989-ben az ellenzék részéről tartotta a kapcsolatot a csehszlovák, illetve a szovjet hadsereggel.

"Gorbacsov már jóval előtte, legalább másfél évvel korábban már jelezte, hogy a szovjetek részéről kizárt bármiféle beavatkozás" - nyilatkozta Tomás Vilímek, a cseh tudományos akadémia kortárt történeti intézetének kutatója. Az 1989 novemberi rendszerváltás után számos elmélet látott napvilágot arról, hogy összeesküvés is állhatott a "bársonyos forradalom" hátterében. A könyv egyik legfőbb célja, hogy megpróbálja megvilágítani ezt a hátteret. "A parlamenti vizsgálóbizottság dokumentumai és jegyzőkönyvei azt bizonyítják, hogy nem volt semmiféle összeesküvés" - állítja Zácek. A végső csehszlovákiai rendszerváltó eseményeket elindító 1989 november 17-i prágai diáktüntetés rendőri leverése miatt 28 személy ellen emeltek vádat, de börtönbe csak két rendőr került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A szovjetek 1989-ben támogatták volna a csehszlovák ellenzéket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra