Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

18. századi szíriai patikusládát kapott az egri múzeum

2013. január 17. 16:47 MTI

Szíriából származó, 18. századi patikusládát adományozott az egri Dobó István Vármúzeumnak M. Soós Tamás, az iszlám világ szakértője. Azzam pasa patikáját csütörtökön, Egerben nyújtotta át a Kelet-kutató Berecz Mátyásnak, az egri Dobó István Vármúzeum megbízott vezetőjének sajtótájékoztató keretében.

<

Az adományozó elmondta: a "szejjámot" vagyis a patikusládát, amely különböző elixíreket tartalmazott, nyakba akasztva hordták a korabeli arab és török gyógyítók. A Korán szuráinak idézeteivel díszített, olaj- és citromfából készült láda különlegessége, hogy szerepel benne a tulajdonos megnevezése. Azzam pasa pedig igen nagyhatalmú előkelőség volt, nevét Damaszkuszban egy városnegyed, kórházak, szerájok és utcák viselik.

Annak idején személyesen felügyelte a haddzsnak, vagyis a mekkai zarándoklatnak az útvonalát Isztambultól Mekkáig. Ő volt a felelős az útvonal rendjéért. M. Soós Tamás hangsúlyozta: az adománnyal a múzeum szellemi életének felpezsdítését, egyfajta iszlám művészeti műhely kialakítását kívánja elősegíteni.

E célból a múzeumban letétbe helyezte Lunczner Gyula Béla, vagyis Abdulah Juszuf 12 kalligráfiáját is. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a patikusládát, amelyhez 20 kézzel készült orvosságosüveg is tartozik, a hónap műtárgyává nyilvánították. Azzam pasa patikája a Dobó bástya kiállítótermében tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	18. századi szíriai patikusládát kapott az egri múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra