Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több mint 1400 éves arany érméket találtak Irakban

2013. január 8. 15:18 MTI

Több mint 1400 éves arany érméket találtak iraki régészek az ország fővárosától délkeletre. A 3. és 7. század között létezett Szászánida Birodalom idejéből fennmaradt érmék hitelességét megvizsgálják, hogy a leletet a bagdadi nemzeti múzeumban kiállíthassák.

<

A régészek el-Azízíja városában összesen 66 érmét fedeztek fel. A 3. és 7. század között létezett Szászánida Birodalom idejéből fennmaradt érmék hitelességét megvizsgálják, hogy a leletet a bagdadi nemzeti múzeumban kiállíthassák.

Az érmékről annyit tudni még, hogy egy király vagy istenség képe mellett lángokat ábrázolnak. A bagdadi nemzeti múzeumot a 2003-as amerikai bevonulás után kitört zavargásokban kifosztották, csaknem 15 ezer kiállítási darabot tulajdonítottak el. Az amerikai hadsereg annak idején heves bírálatokat kapott, mert katonái tétlenül nézték a múzeum kifosztását.

Később - külföldi támogatással - több ezer tárgyat visszakapott a bagdadi múzeum, ugyanakkor több ezer iraki ásatási helyszínről több tízezer tárgy tűnt el ebben az időszakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Több mint 1400 éves arany érméket találtak Irakban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra