Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Liverpool környékén telepedtek meg az első "britek"

2012. november 21. 10:11 MTI

A mai Liverpool környékén telepedtek meg az első "britek" - erről tanúskodik egy új régészeti felfedezés. Az ásatások során három kunyhó alapjait tárták fel a régészek, az előzetes kormeghatározás eredményei szerint a lakóházak i. e. 5800 táján épültek, vagyis csaknem nyolcezer évesek.

<

A felfedezés arról tanúskodik, hogy a mezolitikum (középső kőkor) embere, akiről eddig azt hitték, hogy nomád életmódot folytatott, a feltételezettnél sokkal korábban telepedett le - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

"Az első letelepedett emberek egyben az első "britek" is lehettek, hiszen abban az időben éltek, amikor Britannia épp levált a kontinensről" - emelte ki Ron Cowell régész, a Liverpooli Múzeum kurátora, aki szerint a felfedezés "átírhatja a történelemkönyveket".

A cölöpházakat a feltételezések szerint mocsár szélén vagy tóparton építették. A régészek megtalálták a tűzrakóhelyeket, rengeteg mogyoróhéjat, kőszerszámok sokaságát tárták fel. Találtak úgynevezett mikroliteket is, kis kőeszközöket, amelyek nyílhegyként vagy lyukasztásra szolgáltak. A térségben első ízben kerültek elő olyan csiszolt kőeszközök, amelyek nem kovakőből készültek.

"Még nem fejeződtek be az ásatások és további radiokarbonos kormeghatározásokat kell végeznünk, mielőtt teljesen feltérképeznénk, miként éltek távoli őseink. Amikor azonban végzünk az ásatásokkal, ez lesz a brit szigetek egyik legfontosabb régészeti helyszíne" - jelentette ki Ron Cowell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Liverpool környékén telepedtek meg az első "britek"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra