Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Negyven éve született a kárpátaljai magyarok politikai beadványa

2012. szeptember 28. 16:57 MTI

Tudományos konferenciával emlékeztek meg pénteken Beregszászon a kárpátaljai magyarok politikai beadványáról, amelyet 1972-ben küldtek az egykori Szovjetunió vezetésének, a magyar kisebbség sérelmeinek orvoslását sürgetve.

<

Negyven évvel ezelőtt több mint ezer kárpátaljai magyar értelmiségi fordult beadvánnyal a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságához és a szovjet Legfelsőbb Tanács elnökségéhez, amelyben kisebbségi jogaik biztosítását kérték, köztük az anyanyelvű oktatás bővítését, a magyar történelem oktatásának és a magyar nyelvű egyetemi felvételi vizsgáknak a bevezetését. A hatalom a szervezőket néhai Fodó Sándor ungvári egyetemi tanárt, későbbi kisebbségi politikust, Kovács Vilmos írót és S. Benedek András írót meghurcolta, munkahelyükről elbocsátotta.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott tudományos konferencián a múlt század 70-es éveinek szovjet viszonyait elemző előadásában Brenzovics László történész, főiskolai tanár a többi között rámutatott, hogy a magyar értelmiségiek beadványa épp abban az időszakban született, amikor a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Szovjetunió vezetése felgyorsította az oroszosítást, s a nemzetiségek identitásának megszüntetésére törekedett. Ennek tükrében van különösen nagy jelentősége, hogy a folyamodvány nyomán megtorpantak a kárpátaljai magyarság beolvasztására irányuló törekvések, sőt a szovjet hatalom több engedményt is tett a magyar kisebbségnek tette hozzá.

Az 1972-es akcióban tevőleges részt vállaló felszólalók felidézték, hogy a beadvány hatására ugyanattól az évtől kezdve a szovjet oktatási hatóság engedélyezte a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek az anyanyelvű felvételizést a régió akkor egyetlen felsőoktatási intézményébe, az Ungvári Állami Egyetemre. Ennek köszönhetően magyar diákok százai szerezhettek egyetemi diplomát.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az 1972-es beadvány tekinthető a "kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom" kezdetének. Az okmány megszövegezésében és az aláírásgyűjtésben szerepet vállaló értelmiségiek, közéleti személyiségek hozták létre ugyanis a peresztrojka idején, 1989-ben a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Negyven éve született a kárpátaljai magyarok politikai beadványa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra