Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyílt a Louvre iszlám szárnya

2012. szeptember 19. 10:26 MTI

Az iszlám művészeteknek szentelték a párizsi Louvre új, közel hárommilliárd forintnak megfelelő összegből kialakított szárnyát, amelyet Francois Hollande francia elnök adott át kedden. A világ leglátogatottabb múzeumának új épülete 3000 négyzetméteren mutatja be az iszlám művészet remekeit, összesen mintegy háromezer műtárgyat, köztük monumentális alkotásokat.

<

Az új állandó kiállítást látványos üvegtető fedi, a részleg kialakítására 98,5 millió eurót költöttek, jórészt hazai és külföldi adományokból. A nagyközönség szombattól veheti birtokába a létesítményt. A francia állam 31 millió euróval finanszírozta a múzeumépület Visconti nevű belső udvarában megvalósult projektet.

Muzulmán országok is hozzájárultak a megvalósításhoz: többek között Marokkó, Kuvait, Omán és Azerbajdzsán 26 millió eurónak megfelelő összeget adott. A fennmaradó csaknem 30 millió adományokból, vállalati és alapítványi támogatásokból érkezett. Al-valid bin Talal szaúdi herceg alapítványa 17 millióval segítette a híres üvegpiramis után vélhetően szintén jelképpé váló szárny létrejöttét.

A Louvre világszerte az egyik legnagyobb iszlám művészeti gyűjtemény birtokosa, a kincsek jó része azonban sokáig raktárban porosodott. Henri Loyrette főigazgató már 2001-es kinevezésekor tervbe vette, hogy kiemeli az elszigeteltségéből az iszlám művészetet. 2003-ban Jacques Chirac elnöksége alatt hozták létre a keleti művészetek főosztályát. Az új helyiségek alapkövét Nicolas Sarkozy, az előző elnök helyezte el 2008 júliusában.

Az iszlám művészeti kiállítás alapterülete immár háromszor akkora, mint korábban, és két szintet foglal el. A természetes fény által megvilágított földszinten a VII-XI. századi, az alagsorban pedig a XI-XVIII. századi műveket állítják ki. A kiállítás földrajzi értelemben Spanyolországtól Indiáig terjed.

"Az iszlám régebbi, élőbb és toleránsabb civilizáció, mint azok, akik manapság a nevében beszélnek" - jelentette ki Holland elnök, aki "valamennyi civilizáció elleni támadásnak" és "megmagyarázhatatlan ostobaságnak" nevezte a kulturális emlékhelyek lerombolását, például a timbuktui mauzóleumok elpusztítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megnyílt a Louvre iszlám szárnya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra