Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A híres spanyol konkvisztádor nyomában

2012. július 10. 16:39

Immáron több régészeti bizonyíték is megerősíti, amit a feljegyzések és a szájhagyomány útján terjedő mendemondák révén már régóta tudtak: valóban az Egyesült Államok belső területeit kutatta Hernando De Soto a 16. század derekán. A spanyol konkvisztádor aranyat és egy lehetséges átjárót keresett Kína irányába.

<

A spanyol konkvisztádor, Hernando De Soto volt az első európai, akinek sikerült az Egyesült Államok belső területeit csapataival elérnie. Három évig (1539-1542) keresett aranyat és egy nem létező átjárót Kína irányába, amely út során embereivel a mai Florida, Georgia, Észak-és Dél-Karolina, Tennessee, Alabama, Mississippi, Arkansas, Oklahoma, Louisiana és Texas állam járvány sújtotta részein vágta keresztül magát a nem túl barátságos őslakosokkal harcolva.

Eddig nagyon kevés olyan régészeti bizonyítékot sikerült találni, ami az útvonallal kapcsolatos. A felfedezésről szóló ismeretünk feljegyzésekből illetve törzsi, szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből áll össze. Az egyetlen, több egybehangzó forrás által megerősített, De Soto által is érintett hely a floridai Tallahassee, ahol a konkvisztádor és csapata az első év telét töltötte.

A területen ásatásba fogó Ashley White régész bioarcheológus feleségével több száz érmét és egyéb leletet (köztük muránói üveget) talált egykori családi birtokukon. A kezdeti feltételezésekkel szemben hamar kiderült, hogy azok valóban De Soto és emberei jóvoltából kerültek oda; ráadásul előkerült néhány, a konkvisztádor katonái által viselt vasvértezet darabja, valamint egy sertés állkapcsa is. A kutatók kizárták a másik spanyol konkvisztádor, Panfilo de Narvaez érintettségét, mivel ő tudvalevően nem hozott magával disznókat az öreg kontinensről, s bizonyítottan nem járt ennyire mélyen az Újvilágban.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a leleteket valóban De Sotóék hagyták hátra. A vértezetet több múzeum is elemezte, majd sikerült kideríteni, hogy azokat 1490 és az 1530-as évek között gyártották. A De Sotóról és expedíciójáról több könyvet is jegyző Jerald Milanich (University of Florida’s Florida Museum of Natural History) szerint a kalandor üveget adott az őslakosoknak élelemért cserébe, akiktől azt próbálta megtudni, hogy merre lehet a hőn áhított, de végül soha elő nem kerülő hatalmas aranykészlet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

	A híres spanyol konkvisztádor nyomában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra