Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kételkednek az új Caravaggio-képek hitelességében

2012. július 9. 13:27 MTI

A szakértők egyelőre kételkednek annak a most felfedezett mintegy száz rajznak és festménynek az eredetiségében, amelyeket a legendás barokk festőnek, Caravaggiónak (1571-1610) tulajdonít két olasz művészettörténész.

<

A szakemberek a milánói Sforzesco kastélyban, a Peterzano Alapítvány mintegy 1400 munkát felvonultató gyűjteményében bukkantak rá a páratlan műkincsre. Vizsgálati eredményeiket két elektronikus könyvben hozták nyilvánosságra.

1584 és 1588 között az ifjú Caravaggio Simone Peterzano milánói festő műhelyében kezdte elsajátítani a festészetet. A szakértők eddig egyetlen ifjúkori alkotásának fennmaradásáról sem tudtak. Becslések szerint a most felfedezett műalkotások értéke 700 millió euró (202 milliárd forint) körül lehet.

Más kutatók azonban egyelőre kételkednek a munkák eredetiségében. Egy, a Peterzano gyűjteményt jól ismerő szakértő szerint legjobb esetben is csak néhány munka tulajdonítható Caravaggiónak, akinek későbbi "értett" kézjegyét - köztük az árny és fényjáték kifinomult használatát - a munkák egyikén sem lehet felfedezni.

"Megvárom a vizsgálatok végső eredményeit, de az általam eddig látott rajzokat véleményem szerint nem lehet Caravaggiónak tulajdonítani" - mondta Francesca Cappelletti, aki könyvet is írt az itáliai mesterről.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az olasz szakértők két éven át vizsgálták a Peterzano-gyűjteményt. Számítógép segítségével tanulmányozták a műhelyből származó rajzok és a Caravaggio által több évtizeddel később készített munkák közötti hasonlóságokat. A művészettörténészek eredményei szerint a Caravaggiónak tulajdonított mintegy száz munka közül 83 rajz rendkívül hasonló részleteket tartalmaz, mint az érett mester munkái.

A korának legkiemelkedőbb itáliai festőművészeként ünnepelt Caravaggio meglehetősen viharos, kaotikus életet élt és mindössze 38 esztendős volt, amikor elhunyt. Gyakran került rács mögé és egy verekedéssé fajult vitában embert is ölt. 1610-ben rejtélyes körülmények között halt meg Róma déli részén, a tengerparton. A pápa kegyelmet adó levele két nap múlva érkezett meg. Eddig mindössze 90 fennmaradt alkotásáról tudtak a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kételkednek az új Caravaggio-képek hitelességében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra