Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétszáz éves pezsgő a tengerfenékről

2012. június 5. 12:25 MTI

Tizenegy palack 200 éves pezsgőt bocsátanak árverésre Finnországban: az Aland-szigeteken megrendezésre kerülő aukción rekordárat várnak a világ legöregebb pezsgőiért, amelyek egy Balti-tengerben talált hajóroncs rakományából származnak.

<

Nagy várakozás övezi az árverést, hiszen tavaly már ugyanebből a rakományból eladtak egy-egy üveg Veuve Cliquot és Juglar márkájú pezsgőt. Előbbi 30 ezer euróért (9 millió forint) kelt el.

A pénteken árverésre kerülő palackok abban a rakományban voltak, amelyet egy kétárbocos hajó roncsaiban találtak búvárrégészek 2010 júliusában. A hajó valamikor 1825 és 1830 között a Finnországhoz tartozó Aland-szigetek közelében süllyedt el. A roncsból 145 üveg pezsgő került elő, a Veuve Cliquot cég, a chalonne-i Juglar pezsgőgyár és a Heidsieck ház termékei.

Richard Juhlin pezsgőszakértő - aki megkóstolva a nedűket segített azok azonosításában - közölte, hogy a palackok teljességgel megőrizték az ital minőségét, mivel ideális körülmények között, a Balti-tenger mélyén hevertek majd két évszázadon át.

Az Aland-szigeteki helyi kormány jelezte, hogy az eladásból származó bevételeket jótékonysági célokra fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kétszáz éves pezsgő a tengerfenékről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra