Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt filmes mítosz a Titanicról

2012. április 15. 11:24

Száz évvel ezelőtt a Titanic teljes sebességgel nekirobogott egy jéghegynek, két és fél órával később pedig az Atlanti-óceán mélyére süllyedt több mint 1500 férfivel, nővel és gyermekkel. Ez a szörnyű veszteség számos filmet, dokumentumfilmet és összeesküvés-elméletet ihletett meg. Vajon a filmek különböző változatai mennyiben segítettek megerősíteni avagy létrehozni ezeket a legendákat?

<

Elsüllyeszthetetlen

Cameron Titanicjában a hősnő anyja felnéz Southampton kikötőjében a gőzösre, és ezt mondja: „Szóval ez a hajó az, amit elsüllyeszthetetlennek mondanak.” Talán ez a legnagyobb mítosz, amely a Titanicot körbelengi, véli Richard Howells. A népszerű értelmezéssel ellentétben a White Star Line vállalat érdemben soha nem állította, hogy a Titanic elsüllyeszthetetlen lenne, és senki sem beszélt erről a kétes tulajdonságról a tragikus események bekövetkezte előtt.

Bár a filmszínház a Titanic szörnyűsége után 15 évvel született meg, az első néma filmhíradók gyakran mutattak az eseményről felvételeket, de csak nagyon keveset magáról a hajóról. Ennek az volt az oka, hogy a Titanickal elsüllyedése előtt szinte alig foglalkoztak. A Titanic testvérhajója, az Olympic tulajdonképpen ellopta a showt nővérétől a Southampton és New York közötti 1911-es útja során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Öt filmes mítosz a Titanicról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra