Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárják Ur városát

2012. március 14. 11:44

Amerikai kutatók tértek vissza Irakba, hogy feltárják a közel-keleti ország ősi, elfeledett romjait.

<

Babilon, Ninive, Ur. Csak néhány jelentős hely azon régészeti lelőhelyek közül, amelyeket a háború és az országra kirótt nemzetközi szankciók vágtak el a külvilágtól és a tudóstársadalomtól. Mezopotámia ősi romjainak látogatói az utóbbi két évtizedben kizárólag a műkincstolvajok népes táborából kerültek ki. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az az amerikaiakból álló kutatócsapat, amely nemrég tért vissza Irakból – hogy aztán újra visszamenjen oda.

Elizabeth Stone (Stony Brook Egyetem) kollégájával, Paul Zimansky-val négy hetet töltött tavaly év végén a közel-keleti országban; ez volt egyébként az első olyan amerikai vállalkozás az utóbbi két évtizedben, amely nem a kurdok lakta régiókban folyt. Stone jól ismeri a vidéket, hiszen ott volt a 2003-as amerikai invázió körüli időkben is.

A műholdfelvételek elemzéséből és a bejárásokból kiderült, hogy a fosztogatók 3700 hektárnyi területet raboltak ki. „Ma már jobb a helyzet, komoly érdeklődés mutatkozik a szakemberek és tisztviselők részéről a munka újrakezdését illetően” – mondta el Stone, aki csapatával egy ősi település, az Ábrahám szülőhelyéhez közeli Tell Sakhariya-nál végzett feltárásokat. Ez azért lehet érdekes, mivel a Tigris és az Eufrátesz közötti területről számos ősi város ismert, de falvakat eddig csak elvétve találtak. A műholdfelvételek egy erődítmény alapjait mutatták, ám a próbaásatások végül ezt megcáfolták. A leletek között volt egy Ur uralkodói által épített ceremoniális helyiség, valamint tíz, szöveget tartalmazó agyagtábla is.

A kutatónő és csapata engedélyért folyamadott, hogy ismét megkezdjék a Sir Charles Leonard Woolley által Urban megkezdett ásatást. A neves brit archeológus a húszas-harmincas években a British Museum és a Pennsylvania Egyetem megbízásából i.e. 2600 körülre keltezhető királyi sírokat tárt fel, köztük Puabi hercegnőjének érintetlen síremlékét, ami egy csapásra híressé tette az ősi várost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Feltárják Ur városát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra