Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Európából jöhetett az első ember Amerikába

2012. március 1. 16:49

Az Egyesült Államok keleti partján talált kőkorszaki vadászok eszközei azt mutatják, hogy az őslakosok Európából érkezhettek, nem pedig Ázsiából.

<

Az európaiakra jellemző eszközök felfedezése az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb régészeti áttörése lehet, ugyanis alátámasztja azt az elméletet, miszerint a kőkori ember közel 2,5 ezer kilométeres utazást tett a jégkorszakban az Atlanti-óceánon.

Az elmélet szerint európai kőkorszaki vadászok fedezték fel Amerikát. Az USA hat pontján több tucat kőeszközt találtak a kutatók. Az elemzés után kiderült, hogy a régészeti leletek 19-26 ezer év közöttiek és az európaiakra jellemző stílusban készültek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az eszközök tulajdonosai 10 ezer évvel korábban érkeztek az Újvilágba, mint az amerikai indiánok ősei – számolt be a The Independent. A régészek bíznak benne, hogy ez a felfedezés új dimenziót fog nyitni az emberi vándorlások kutatásában.

A hat közül három területet a Delaware-i Egyetem munkatársa, Dr. Darrin Lowery vizsgált, míg egy másik Pennsylvaniában, az ötödik pedig Virginiában található. A hatodikat halászok találták meg Virginia partjaitól 90 kilométerre a tengerfenéken, egy olyan helyen, amely az őskorban még szárazföld volt. A legújabb leletek előtti hasonló felfedezések eredményei 15 ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, ami jóval azután volt, hogy a kőkorszaki európaiak már befejezték ezen eszközök készítését, ezért a legtöbb régész cáfolta a kapcsolat lehetőségét.

Azonban az újonnan felfedezett eszközök kora 19-26 ezer év közötti és gyakorlatilag megegyeznek az ugyanabban az időben készült nyugat-európai társaikkal – írja a lap. A washingtoni Smithsonian Intézet professzora, Dennis Stanford és az Exeter Egyetem munkatársa, Bruce Bradley azzal érvelnek, hogy a kőkori ember képes lehetett megtenni két és fél ezer kilométert az Atlanti-óceán jegén; szerintük az őslakosok a jégkorszak idején Nyugat-Európából vándoroltak át Észak-Amerika területeire.

Az új felfedezés arra serkenti a régészeket, hogy újabb területek felé forduljanak Tennessee, Maryland és Texas vidékein; teszik ezt abban a reményben, hogy még találnak kőkori bizonyítékokat. Azonban a legtöbb olyan terület, ahol az őslakosok leléptek a jégpáncélról a szilárd földre, a tengerparttól akár 150 kilométerre lehet az óceánban – a bizonyítékokkal együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Európából jöhetett az első ember Amerikába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra