Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sumer relikviák kerültek vissza Irakba

2012. február 6. 14:04

Egy 6500 éves aranytégely, egy harci baltafej és egy asszír palotából származó kő is megtalálható azon 45 tárgy között, amelyeket Németország adott vissza Iraknak.

<

A tárgyak azon több ezer műkincs közé tartoznak, amelyeket a Szaddam Huszein iraki diktátor hatalmának megdöntését követő káoszban loptak el a különböző iraki múzeumokból. A kis aranytégelyt, a bronzból készült baltafajet, az ékírásos agyagtáblát, a fém amuletteket és más tárgyakat a német rendőrség foglalta le, majd adta át egy a külügyminisztérium épületében tartott ünnepség keretében.

Alexander Schonfelder, az iraki német misszió helyettese vezetője rámutatott: minden olyan tárgyat, amelyet 1990 után hoztak el Irakból, haladéktalanul vissza kell szolgáltatni. „Ez azt jelenti, hogy a német államnak joga van lefoglalni az ilyen műkincseket, majd gondoskodik arról, hogy visszakerüljenek Irakba” – mondta.

Becslések szerint egyedül az iraki Bagdadi Nemzeti Múzeumból 15 ezer tárgyat loptak el a 2003-as inváziót követően, s több ezer olyan leletet tartanak számon, amelyek ásatásokról tűntek el. Időközben számos tárgy megkerült, de még mindig tízezer leletre tehető a múzeum veszteséglistája – figyelmeztetett Amira Eidan múzeumigazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Sumer relikviák kerültek vissza Irakba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra