Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több őse volt a kutyának

2012. január 26. 08:56

33 ezer éves háziasított kutya maradványait találták meg egy szibériai barlangban. Ez lehet a történelem egyik legkorábbi domesztikált négylábúja.

<

Egy ezzel egyidős lelet is előkerült egy belgiumi barlangban, ami azt jelenti, hogy a modern kutya háziasítására több helyen került sor az őskorban. Az "ember legjobb barátjának" így több őse lehet, ez ellentétben áll azzal, amit a korábbi DNS-vizsgálatokat állítanak.

Mindkét maradvány háziasított kutyáé volt – erősítette meg Greg Hodgins, az Arizoniai Egyetem munkatársa, a felfedezésről írt tanulmány társszerzője. „A farkasok pofája hosszú volt, fogaik pedig nem tömött sorban helyezkedtek el. A domesztikálással a pofa lerövidült, az állkapocs kiszélesedett, a fogak megsűrűsödtek” – fejtette ki Hodgins.

Az Altáj-hegységben talált lelet jó állapotban maradt fenn, így több vizsgálatot is el tudtak rajta végezni, kezdve a koponyán, a fogakon, sőt az alsó állkapcson is, amivel a legutóbbi leletek esetében hiába próbálkoztak.

A kutatók a gyorsító tömegspektrométer segítségével tudták megmérni a radiokarbon mennyiségét. A kutatás eredménye szerint a két állat időben megelőzte az utolsó jégkorszakot (Last Glacial Maximum), de minden bizonnyal egyik kutya leszármazottjai sem élték túl az időszakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Több őse volt a kutyának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra