Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A légirendészet történelme Szolnokon

2011. szeptember 26. 11:29 MTI

Október végéig látható a szolnoki repülőmúzeumban az a tárlat, amely a légirendészet több mint hat évtizedes magyarországi történelmével ismerteti meg a látogatókat - közölte a kiállítás ötletgazdája és főszervezője.

<

Megnyitó beszédében Takács Miklós, az Aerotechnika Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a bemutató különlegessége, hogy a légirendészet múltjából kiállított fotóknak - melyek közül számos légifelvételt az MTI munkatársa, H. Szabó Sándor készített -, újságcikkeknek és egyéb írásos emlékeknek az ország egyetlen működő repülőkiállítása és a katonai repülés honi bölcsője ad otthont.

Hangsúlyozta: a légirendészet szorosan kapcsolódik a katonai repüléshez, amely ugyancsak nemrégiben ünnepelte századik évfordulóját. Ennek kapcsán felidézte: már az I. világháború után a csendőrség kötelékében találták meg helyüket a légierő kiszolgált katonái. A II. világháborút követően pedig az újjászervezett rendőrség speciális egységét alkották.

Hosszú időn át egyetlen M1C "Sokol" típusú cseh repülőgép tartozott a szervezethez, majd a Malév gépparkjából fejlődött a légirendészet technikai háttere, mely mára világszínvonalúnak mondható. Takács Miklós hangsúlyozta: ahogyan az elmúlt évtizedekben, úgy a jövőben is a katonai életpálya folytatását jelentheti a Légirendészeti Parancsnokság.

Az eseményen Nagy András nyugalmazott alezredes, a szolnoki gyűjtemény vezetője rögtönzött tárlatvezetés keretében szólt arról is, hogy a rendőrrepülés elmúlt bő hat évtizedes történelme kevéssé ismert és meglehetősen hiányosan dokumentált. A Tisza-parti megyeszékhelyen, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által működtetett repülőmúzeum azonban a légirendészet történelemkönyvében is fontos fejezeteket érdemlő tárgyi emlékeket őriz.

Például egy szolgálatból kivont L-200A "Morava" típusú repülőgépet és egy hajdani rendőrségi helikoptert, melyek közül az előbbi reményeik szerint hamarosan átfogó felújításon eshet át egy nemrégiben benyújtott pályázatnak köszönhetően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A légirendészet történelme Szolnokon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra