Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magántulajdon lehet Machu Picchu

2011. szeptember 13. 11:41

Két perui család állítja, hogy Machu Picchu a kisajátítási eljárás hibái miatt még mindig az ő tulajdonukat képezi. Jogi képviselőik az UNESCO-hoz fordulnak a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

<

Két perui család perli a dél-amerikai ország kormányzatát, mert véleményük szerint nem kárpótolták őket a Machu Picchu területen fekvő kisajátított földjeikért. Ügyvédjükön keresztül jelezték, hogy a kérdés mielőbbi rendezése érdekében az UNESCO-hoz fordulnak. Jogi képviselőjük, Fausto Salinas szerint az esetben alkalmazandó ENSZ egyezmény kiköti, hogy az állam kulturális vagyonhoz való joga nem hatálytalanítja a belföldi tulajdonjogot.

Az Abril és a Zavaleta családok 2004-óta állnak vitában a perui kormányzattal, mivel vitatják a romok és a hozzájuk tartozó 22 ezer hektáros terület tulajdonjogát. A két família tulajdonjoga a 19. század óta rögzített. Az Abrilok 1944-ben eladták a területet a Zavaletas-oknak, ám a romok nem kerültek bele a szerződésbe, mert ismert volt a kormány kisajátítási szándéka. Salinas szerint a terület állami ellenőrzés alá vonása sosem ért véget, viszont a perui törvények szerint amíg az eljárás le nem zárul, a föld az eredeti tulajdonost illeti.

Lima viszont állítja, hogy az állam tulajdonjoga megfelelően be van jegyezve a helyi földhivatalban; Salinas szerint viszont az nem megfelelően történt, s a Zavaletas család által benyújtott későbbi tulajdonjogi követelést is kedvezően bírálták el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magántulajdon lehet Machu Picchu

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra