Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mussolininak viszonya lehetett az utolsó olasz királynéval

2011. szeptember 8. 09:16 The Daily Telegraph

Hatalmas nőcsábász hírében állt Mussolini, aki egyszerre több szeretőt is tartott, egy nemrég napvilágot látott levél szerint állítólag Olaszország utolsó királynéjával is viszonya volt.

<

Elsőre igen meglepőnek tűnhet, hogy a harmincas években Mussolini Maria Jose-nak csapta a szelet, mivel a belga származású előkelő antifasiszta nézeteiről volt ismert, a világháború éveiben pedig sokat tett a tengelyhatalmak és a szövetségesek közötti béke előmozdításáért.

A nem is olyan titkos viszonyra egy nemrég publikált levél irányította rá a figyelmet, amelyet a diktátor negyedik, legfiatalabb fia, a 2006-ban elhunyt Romano Mussolini írt még 1971-ben egy olasz újságírónak. A levél egészen mostanáig ismeretlen volt, csak nemrég bukkant rá a zsurnaliszta fia, aki apja hagyatéka között kutakodott.

A levél azt sugallja, hogy a kapcsolat nem volt ismeretlen a Duce felesége előtt, aki addigra teljesen megszokta, hogy férje rendszeresen félrelép. „Megerősíthetem, hogy családomban nyíltan beszéltek az apám és Maria Jose közötti politikai és romantikus kapcsolatról” – írja Romano Mussolini Antonio Terzi újságírónak, aki akkoriban a Corriere della Sera című olasz napilap főszerkesztő-helyettese volt.

„Őszintén azt mondom, hogy anyám sokkal nyíltabb volt – apám és a későbbi királyné között egy rövid ideig tartó intim kapcsolat bontakozott ki, amelyet apám szakított meg” – folytatódik a levél, amelynek eredetiségét azóta Romano Mussolini ex-felesége, Sophia Loren testvére, Maria Scicolone is megerősítette.

Maria Jose a belgiumi Ostendben látta meg a napvilágot, I. Albert belga király legkisebb gyermekeként. 1930-ban ment feleségül Umberto olasz koronaherceghez, s lett Piemont hercegnője, házasságuk azonban hamar zátonyra futott. Akkor sem lett boldogabb, mikor férje II. Umbertóként trónra léphetett, mivel Maria Jose csak 27 napig lehetett királyné, az 1946-os referendum ugyanis eltörölte a monarchiát.

Christopher Duggan történész szerint a levél nem perdöntő a kapcsolatra nézve. Mussolini egyszer azt mondta Claretta Petacci nevű szeretőjének, hogy a belga király lánya 1937 nyarán bikiniben próbálta a tengerparton elcsábítani, de ő visszautasította az „ajánlatot”; „undorító”, fogalmazott Mussolini. Duggan szerint a Duce bizonyosan eldicsekedett volna a románccal Petaccinak, mivel Mussolini szeretett szexuális hatalmával kérkedni szeretői előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mussolininak viszonya lehetett az utolsó olasz királynéval

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra