Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Tutanhamon utolsó őre

Tutanhamon utolsó őre

Hét évig őrizte Tutanhamont és a gyermekfáraó kincsét a Howard Carter brit felfedező mellé rendelt kalandos életű férfi. Nem csupán a mesebeli szám miatt sántít a sokak által egyszerű szélhámosnak tartott brit katona ellentmondásokkal teli története, bár annak részletgazdagságát még a szkeptikusok is elismerik.

A foszlott, fekete öltönyt viselő, alacsony, kerekfejű ember 1968 karácsonyán viharzott be a Daily Mail szerkesztőségébe. Richard Adamson elmondta, hogy 1922-ben az egyiptomi Luxorban tartózkodott Howard Carter régész oldalán, s arra a felvételre lenne szüksége, amelyet akkor készített. Adamson – saját bevallása szerint – Tutanhamon sírjánál „rendőri” feladatot látott el, korábban pedig az egyiptomi brit uralom megdöntésén fáradozó Wafd párt tagja volt. „Olyan információkat adtam át, amelyek 28 egyiptomi letartóztatásához vezettek, közülük négyet ki is végeztek. Megbélyegzett embernek számítottam, így jobb is volt, hogy elküldtek Kairóból” – kezdte ecsetelni a férfi.

A hatóságok egy batyuval útnak indították, s feltették a Luxor felé tartó vonatra, hogy aztán csatlakozzon Carterhez és a brit régész patrónusához, Lord Carnarvonhoz a Királyok Völgyében. Carter beleegyezett, hogy felvegyék mellé a férfit, akinek feljegyzéseket kellett készítenie a régész napi ásatásairól. Adamson éppen Károly hercegtől érkezett a lap szerkesztőségébe; állítása szerint mondanivalójával annyira elbűvölte a trónörököst, hogy az eredetileg egy órásra tervezett beszélgetésből végül négy óra lett. A Daily Maillel pedig azért akarta felvenni a kapcsolatot, hogy a felfedezésről a Királyok Völgyében forgatott filmhez beszerezze a szükséges anyagokat.

Az egyik kép történelmi pillanatot örökített meg: ezt Adamson egy nappal az előtt készítette, hogy Carter felfedezte a Tutanhamon sírjához vezető átjárót. Mivel röviddel a felvétel megszületése után az egyiptomi munkások újra betemették a lépcsőfokot, ez azt jelenti: Adamson ébersége és ravaszsága vezethette el Cartert a sírhoz – így ha nem mutatta volna meg a régésznek a felvételt, az ásatás idejére szóló licenc lejár, Carter pedig üres kézzel távozik.

Adamson 1922. november 3-án örökítette meg a történelmi mozzanatot; mint fogalmazott, már-már a 24. órában. John Bull típusú kamerájával dokumentálta az ásatást, a képeket pedig a Luxor melletti Winter Palace Hotelben hívta elő. Egyszer észrevette, hogy három egyiptomi munkás éppen befed egy nagyobb szikladarabot. „Akkor azt láttam, hogy kőtörmeléket pakolnak rá, s másik irányban kezdenek ásni” – emlékezett vissza Adamson. Még mielőtt azonban a műveletet befejezték volna, a szemfüles férfi lencsevégre kapta a pillanatot.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2011. ősz számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra