Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jól halad a Mozart-műjegyzék felülvizsgálata

2011. szeptember 4. 12:52 MTI

Fél évszázad elteltével újra elkezdték átvizsgálni a Ludwig Köchel által készített, majd többször átdolgozott műjegyzéket. Neal Zaslaw zenetörténész, a Cornell Egyetem professzora Ulrich Konraddal és Cliff Eisennel karöltve dolgozik a legfrissebb változaton.

<

A munka halad, de kinyomtatására 2013 előtt nem kerülhet sor - közölte a kiadó, a Breitkopf&Härtel. Ám a folyamatosan frissített online változat a salzburgi Mozarteum angol nyelvű honlapján, a Digital Mozart Edition címen már elérhető. Ezt megelőzően az utolsó korrekciót 1964-ben végezték a jegyzéken.

Neal Zaslaw csaknem másfél évtizede dolgozik, foglalkozik a revideálással. Szerinte az egyik fő problémát az jelentette, hogy az előző kiadásokból kihagyták, illetve nem tisztázták a kettős számozásokat és ez zavarokat okozott a zenészeknek. Az új verzió az eredeti számozásokat fogja tartalmazni. Ludwig Ritter von Köchel osztrák zenetörténészt és természettudóst Mozarttal kapcsolatos munkája tette híressé. Elkészítette Mozart műveinek időrendi jegyzékét, amit 1862-ben publikált először, Wolfgang Amadé Mozart összegyűjtött zeneműveinek időrendi-tematikus jegyzéke címmel.

Köchel számokkal látta el a műveket, ez szolgált a Breitkopf&Härtel összkiadásának nyomdai példányaként. Köchel Mozart-kéziratai Bécsben, az Osztrák Nemzeti Könyvtárban, gyűjteményének egyéb darabjai pedig a Zenebarátok Egyesületének könyvtárában találhatók. Köchel fontos szerepet játszott az 1877-ben a Breitkopf&Härtel cégnél indult első Mozart-összkiadásban, amit anyagilag is támogatott. Köchel katalógusát a későbbiekben többször kiegészítették és átdolgozták. Jegyzéke 626-os számú a Requiemmel ért véget.

A Köchel-jegyzék átdolgozói között az egyik legnevesebb Alfred Einstein, a fizikus Albert Einstein unokatestvére. 1937-ben korrigálta a kronológiai tévedéseket és átrendezte a sorszámokat annak megfelelően, hogy a salzburgi időszakban keletkezett darabok négy-ötféle kézirata, hogyan illeszthető be, de ő is hibázott. Neal Zaslaw feltehetően a kiküszöböli a kettős számozás okozta zavarokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jól halad a Mozart-műjegyzék felülvizsgálata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra