Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőoroszlán őrizte a hettita palotát

2011. augusztus 12. 08:38

Nagyméretű és finoman kimunkált oroszlánszobrot találtak Délkelet-Törökországban egy nemzetközi ásatási projekt keretében. A részletesen kidolgozott plasztikát az újhettita művészethez sorolták a kutatók.

<

Egy újhettita kapu részleteit emelték ki a Torontói Egyetem régészei a Tayinat régészeti projekt keretében Délkelet-Törökországban, ennek egyik része egy finoman kifaragott oroszlán is. A kapuszerkezet Kinalua fellegvárának bejáratánál állhatott, amely az egyik észak-szíriai újhettita állam, Pattina (i. e. 950-725) fővárosa volt. A nemrég előkerült darabok hasonlítanak a hettita királyi városnál, Karkemisnél 1911-ben felszínre hozott leletekhez.

Az oroszlán körülbelül 1,3 méter magas és 1,6 méter hosszú; üvöltés közben, ülő pozícióban van ábrázolva, visszahúzott fülekkel, kinyújtott karmokkal - nyilatkozta Timothy Harrison régészprofesszor, a projekt vezetője. "A második, közelben talált darab egy oroszlánokkal szegélyezett emberi figurát jelenít meg, amely egy ikonikus közel-keleti kulturális motívum volt" - tette hozzá.

Harrison szerint az oroszlán, szfinx és egyéb szobrok jelenléte a fellegvár kapuzatán kihangsúlyozták a kapuk mint határzónák jellegét, valamint a király közösség isteni úton választott őreként, vagy kapuőreként betöltött szerepét. A gazdagon díszített bejáratok az uralkodó elit legitimizációját szolgáltak.

A díszes építmény megsemmisült az i. e. 738-ban bekövetkezett asszír hódítás során, amikor a helyszínt szent körzetté alakították át.

Harrison állítja, hogy akár felhasználták vagy újrafaragták az asszír időszakban, az oroszlán az asszír támadást megelőző újhettita szobrászati hagyományhoz tartozik, így nem az asszír kulturális hatás terméke, mint azt korábban gondolták a tudósok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőoroszlán őrizte a hettita palotát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra