Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felmérik a világ szent helyeit és erdőit

2011. augusztus 5. 11:02

A világ szent helyeit és azok élővilágát térképezi fel egy oxfordi kutatócsapat, akik egy egységes adatbázisban muatják majd be ezen helyek környezeti értékeit.

<

A világ vallásai által birtokolt vagy tisztelt területeket bemutató térképet készítenek az oxfordi szakemberek, ugyanis a szent erdők vagy helyek többsége számos veszélyeztetett faj élőhelyéül szolgál. A kutatók szerint a vallási csoportok birtokolják a világ szárazföldi területének nyolc százalékát valamint a Föld területének 15 százaléka tekinthető szent földnek.

A projektet az Oxford Martin School Biodiverzitás Intézete végzi: meghatározzák a terület biodiverzitási értékét, és áttekintik hogy a helyi lakosok miként használják a földet, illetve felmérik a zöldterület szerepét a széndioxid felszívódásában.

A szent helyek jelentős része nem élvez hatósági védelmet, ezért a szakemberek remélik, hogy felmérésük elősegítheti a helyszínek hivatalos megóvását. Az úttörő kutatás arra is szeretne rávilágítani, hogy a vallási csoportok hogyan lehetnek partnerek a megőrzésben, például az indiai szent ligetek őrei, a japán sintó szentélyek papjai vagy például az Etiópiai Ortodox Egyház.

A projekt folyamán a helyszíneken és személyes találkozókon gyűjtenek információkat. A kutatócsoport először megvizsgálja, hogy milyen hivatalos feljegyzés van az adott terület határaival kapcsolatban, valamint kié a térség tulajdonjoga. Miután az adott helyszín határait és státuszát megismerték, betáplálják a földrajzi koordinátákat az Intézet adatbázisába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felmérik a világ szent helyeit és erdőit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra