Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régészet és virtuális világ

2011. augusztus 4. 08:39

Egy mozgásérzékelős kontroller segítségével virtuális világban elevenedik meg egy jordániai régészeti helyszín, aminek lényege, hogy a szakemberek károkozás nélkül tudják az előkerülő leleteket dokumentálni.

<

Igazi futurisztikus élményben lesz részük a San Diego-i Kaliforniai Egyetem diákjainak. A Jordániába ellátogató, s ott ásatásokat végző csapat a fellelt leletekről és azok pontos helyéről készül háromdimenziós felvételeket készíteni, mindezt egy átalakított Microsoft Kinect vezérlővel.

A California Institute for Telecommunications and IT (Calit2) által kifejlesztett technológia lényege, hogy gyors és pontos képeket lehet készíteni a tárgyakról, amelyek a Second Life-hoz hasonló virtuális világban jelennek meg. Ezt ma még csak belső helyeken lehet megjeleníteni, de a fejlesztők reményei szerint hamarosan a szabad ég alatt is „fogható” lesz, sőt, akár egész épületeket is meg lehet vele örökíteni.

A jordániai projekt legnagyobb előnye, hogy az előbukkanó leleteket a lehető leghamarabb lehet dokumentálni. A háromdimenziós képek igen részletes analízist tesznek lehetővé, mindezt úgy, hogy az adott tárgyi emlék fizikai környezetét felforgatnák a kutatók, ráadásul a lelet készítőjének gondolataiba is befurakodhatunk. A Calit2-nek erre is van megoldása: a StarCAVE lényegében egy háromdimenziós valóságot jelenít meg.

A Kinect további előnye, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint az ultraviola, a látható és az infravörös tartományban, a radar elvén működő LIDAR, s lényegesebb könnyebb a kezelése az ásatási helyszíneken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régészet és virtuális világ

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra